Владика Феодор звершив богослужіння в Мукачівському соборі

В 4-ту Неділю після Пасхи (про розслабленого) Високопреосвященніший Феодор, архієпископ Мукачівський і Ужгородський звершив архієрейське богослужіння в Мукачівському кафедральному соборі на честь Почаївської ікони Пресвятої Богородиці.

Його Високопреосвященству співслужили клірики собору.

Під час богослужіння владика звершив хіротонію над дияконом Олександром Лендєл, випускником Почаївської духовної семінарії  в сан ієрея.

Архіпастир у своєму слові зосередив увагу присутніх на темах взаємозвязку духовної, душевної та фізичної природи людини. Поєднанні гріха і святості в нашому єстві, а також терпінні в несінні скорбот та хвороб. “Перше, що заслуговує нашої уваги, — це тверда віра хворого в милосердя Боже. Тридцять вісім років він страждав від тяжкої хвороби і не переставав терпіти та надіятися. Він вірив і сподівався отримати просиме, і Господь зцілив його. Навчімося, на цьому прикладі бути терплячими під час відвідуючої нас скорбот, яких буває так багато. Якою б тяжкою не була скорбота, скільки б часу вони не продовжувалися, — будемо вірити, що Господь може нам допомогти і рано чи пізно полегшить наші страждання” — відмітив владика.

 В кінці богослужіння архієрей закликав на всіх Боже благословення.

Вислови з вчення деяких святих отців про користь хвороб.

«Хто створив душу, Той створив і тіло, і Хто зціляє безсмертну душу, Той може зцілити і тіло від тимчасових страждань і хвороб. (Преп. Макарій Єгипетський)

«Вражається плоть, щоб зцілилася душа, вбивається гріх, щоб жила правда».

«Як не потрібно зовсім бігати лікарського мистецтва, так невідповідно вважати в нім всю свою надію. Але як користуємося мистецтвом землеробства, а плодів просимо у Господа, так ведучи до себе лікаря, коли дозволяє це розум, не відступаємося від покладання надії на Бога». (Свт. Василій Великий)

«Коли не можу зробити, щоб не страждати, набуваю стражданням те, що переношу його і дякую як в радощах, так і в скорботі, будучи впевнений, що все трапилося з нами у Слова не без розумної причини, хоча нам і здається, що немає причини. Хвороби і для духовної моєї частини служать деяким очищенням, а в очищенні всякий має потребу, як би не був він міцний». (Свт. Григорій Богослов)

«Зіпсованість душі є причина хвороб тілесних.

«Трапляються хвороби і для випробування нас в добрі».

«Бог часто попускає тобі впасти в хворобі не тому, щоб Він залишив тебе, але з тим, щоб більше прославити тебе. Отже, будь терплячий». (Свт. Іоан Золотоуст)

«Якщо схопить тебе хвороба, не сумуй і не падай духом, але подякуй Богові, що Він промишляє доставити тобі хворобою благо. Коли людина хвора, тоді і душа його починає шукати Господа. Тому напоумлення добре, якщо тільки напоумлений дякує». (Преп. Єфрем Сирін)

«Хвороби посилаються для очищення тих, що згрішили, а іноді для того, щоб смирити піднесення».  (Преп. Іоан Ліствічник)

 «Тіло твоє, виснажене недугою, може бути спасительним лікуванням для душі твоєї. Якщо ти подібний до заліза, то вогонь страждання очистить тебе від іржі; якщо ж ти золото, то цей вогонь додасть більше блиску твоїм чеснотам». (Квітник Духовний)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.