«Біблійна панорамність, поєднуюча два Завіти» (РЕЦЕНЗІЯ)

У церковно-богословському просторі Закарпаття богословських новинок буває і не так багато. Днями науковцям, що цікавляться біблійною історією, потрапила в руки ще одна книга під назвою «Ветхий Завет о Новом».

Чим цікаве видання? Перш за все тим, що це – наукова робота священика із Закарпаття, випускника Київської духовної академії, клірика Ужгородського Свято-Хресто-Воздвиженського собору – протоієрея Василія Алексія. По-друге, це – кандидатська дисертація. По-третє, наукових книг-дисертацій тим більше священиків на теренах церковного простору Мукачівської єпархії не густо. Така книга лише одна. Станом на травень 2015 року є лише одна книга-дисертація. Це – книга під назвою «Вшанування ікон та його основи (аналіз протиріч сучасних сект)». Автором дисертації є благочинний Мукачева, настоятель Свято-Миколаївського храму в смт. Чинадієво, протоієрей Ілля Галич. Книга в м’якій палітурці, обсягом 124 сторінки була видана видавництвом «Логос» у 1993 році українською мовою.

Сьогоднішня книга – це монографія, яка побачила світ в Ужгородському видавництві «Патент» ще в квітні. Книга видана за благословенням Високопреосвященнішого Феодора, архієпископа Мукачівського і Ужгородського Феодора.

Книга у твердій глянцевій палітурці, поділена на 11 глав містить висновок та бібліографію. Загальна бібліографія книги складає 86 положень. Обсяг книги – 145 сторінок.

Біблійний нарис відкриває перед нами прообрази на всіх текстуальних рівнях: богословському, історичному, текстуально-філологічному і т.д.

Титульна сторінка книги
Титульна сторінка книги

У вступі до книги науковий співробітник Богословсько-історичного науково-дослідного центру імені архімандрита Василія (Проніна), кандидат богослов’я, протоієрей Олександр Гук справедливо відмітив: «Передусім в даній монографії звертає на себе увагу історична панорамність теми. Багаточисельні свідчення старозавітних пророків, догматичні бездоганне викладення біблійних текстів святими апостолами гармонійно оформляються святоотцівськими коментарями. Потім все актуалізується і узагальнюється сучасними дослідниками».

Прочитавши видане дослідження, можна сміло констатувати, що сьогодні в богословському просторі православного Закарпаття з’явилася солідна біблійна дисертація, що вносить нове дихання у розуміння теми співвідношення Старого та Нового Завітів. Монографія виконана у традиції православного консервативного богослов’я духовних шкіл України.

Монографія написана не в дусі філокалічного погодження чи згоди з іншими традиційними християнськими течіями, а в дусі незаангажованого викладення біблійних пророцтв, свідчень та текстів.

Чудовим доповненням до тексту є літографії ікон святого Андрія Рубльова «Трійця», Богоматері «Перші кроки Іісуса» та численні графічні біблійні малюнки Юліуса Шнорр фон Карольсфельда. Останні роблять книгу ще більше цікавою і ґрунтовною.

Звичайно, є і незначні побажання до автора. Він часто неправильно використовує написання творінь святих отців. Наприклад: Св. Феофан Затворник, замість Святитель Феофан Затворник (С. 41, 54, 85) та ін. У таких випадках незрозуміло, цей автор в рамках агіологічного підходу до календаря є святий чи святитель. Сан іноді пише перед іменем, хоча відповідно до сучасних норм цитації, це повинно писатися позаду. Наприклад: Св. Феофан Затворник, замість Феофан Затворник, свт. Проте вказані недоліки аж ніяк не псують значення виданої монографії.

Є і невелике побажання. Книга видана на мові оригіналу написання дисертації – російській. З часом було б непогано почитати цю книгу українською мовою. Це значно б, на нашу думку, розширило коло інтересів.

Ще раз щиро вітаємо молодого автора з успішним дебютом на науковій, церковно-дослідній ниві. Бажаємо не зупинятися на досягнутому. Нехай Господь і надалі допомагає в наукових пошуках і розвідках.

Протоієрей Олександр Монич,

кандидат богослов’я, вчений секретар

Богословсько-історичного науково-дослідного центру

імені архімандрита Василія (Проніна)

Мукачівської Православної Єпархії

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.