Відійшов у вічність духівник Свято-Пантелеймонівського жіночого монастиря, архімандрит Марк (Кюкало) (10.03.1935–†16.10.2023) (НЕКРОЛОГ)

16 жовтня перестало битися серце духівника Свято-Пантелеймонівського жіночого монастиря, архімандрита Марка (Кюкало) (10.03.1935–†16.10.2023).

З сумом повідомляємо, що 16 жовтня 2023 року на 88-му році життя відійшов до Господа, клірик Мукачівської єпархії, духівник Свято-Пантелеймонівського жіночого монастиря, архімандрит Марк (Кюкало).

Чин відспівування відбудеться в Пантелеймонівському монастирі у середу 18 жовтня. Початок заупокійної молитви о 10.00 к.ч.

Висловлюємо щирі співчуття сім’ї, родині та духовним чадам отця Марка.

Просимо духовенство єпархії посилити свої молитви за новопреставленого, архімандрита Марка.

З біографії: Архімандрит Марк (в миру Михайло Іванович Кюкало) народився 10 березня 1935 року у селі Кушниця Іршавського району в сім’ї православних селян Івана Івановича та Ганни Михайлівни.

Після закінчення середньої школи, відчуваючи потяг до духовного життя, іде послушником у Городилівський Свято-Троїцький чоловічий монастир, що біля Хуста.

Звідси у 1954 році і був призваний на дійсну строкову військову службу до лав радянської армії. Після демобілізації у 1957 році повертається до обителі. Але антирелігійна кампанія, яка розгорнулася в кінці 50-х років, призвела до ліквідації майже всіх скитів і монастирів краю. Не став винятком і Городилівський монастир. Повернувшись додому, працював завідуючим хлібопекарнею у селі Кушниця, майстром зміни та на інших роботах.

У 1962 році церковна рада довірила йому відповідальну посаду касира у приходській церкві, де одночасно був і дяком. Цього ж року, бажаючи вступити у духовну семінарію, виїжджає у Полтавську область. Тут прислуговуючи при кафедральному Соборі міста Полтави, був невдовзі і рукоположений у сан диякона.

Закінчивши Московську духовну семінарію у 1970 році єпископом Феодосієм (Дикун) був висвячений у сан священника.

Спочатку служив у Полтавському кафедральному соборі, а потім направлений на парафію у село Мальці Миргородського району, де служив три роки.

У 1973 році повернувшись на Закарпаття, був направлений на парафіяльне служіння в село Лисичево Іршавського району.

З 1975 року служив у селі Великі Лучки. У 1985 році обслуговує приходи сіл Бронька і Суха Іршавського району.

З 1990 року, по благословенню Владики був направлений у Приборжавський Свято-Серафимівський жіночий монастир, де разом з владикою Мефодієм (Петровцій) та іншими духівниками 6 років справно ніс пастирський послух.

Деякий час перебував у Свято-Тройце-Кирило–Мефодіївському жіночому монастирі м. Свалява, а з 1996 року направлений у монастир села Дубрівка, де був духівником.

Приймає чернечий постриг, з іменем Марк у Великий піст 2011 року.

З 2011 року був духівником Свято-Пантелеймонівського жіночого монастиря с. Осій-Кам’янка.

Джерело: Особова справа архімандрита Марка (Кюкало) // Архів Мукачівської Православної єпархії

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.