ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ ВИСОКОПРЕОСВЯЩЕННІШОГО ФЕОДОРА, МИТРОПОЛИТА МУКАЧІВСЬКОГО І УЖГОРОДСЬКОГО

БОГОЛЮБИВИМ ПАСТИРЯМ,

ЧЕСНОМУ МОНАШЕСТВУ ТА ВСІМ ЧАДАМ

МУКАЧІВСЬКОЇ ЄПАРХІЇ

УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

ВОЗЛЮБЛЕННІ У ГОСПОДІ ДОСТОЧТИМІ ПАСТИРІ,

ВЕСЬ КЛІР ЦЕРКОВНИЙ, ЧЕСНЕ ЧЕРНЕЦТВО,

БОГОЛЮБИВІ БРАТИ І СЕСТРИ!

 

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Щиросердечно вітаю всіх Вас з великим і спасительним святом Світлого Христового Воскресіння!

Феодор, митрополит Мукачівський і Ужгородський
Феодор, митрополит Мукачівський і Ужгородський

Слова пасхального вітання сповна описують внутрішню, духовну радість, яку ми ними виражаємо. У ці пасхальні дні ми будемо з великим духовним піднесенням повторювати їх безліч разів, адже в них сутність нашої віри у Воскреслого Христа (1 Кор. 15:14).

В період Великого посту кожен із нас намагався вкотре у житті максимально очистити себе від зла. Ми прагнули побачити себе з боку Євангелія, з боку Таїнств і молитв Церкви, збоку милосердя і вияву любові до ближніх. У дні Великого посту ми щодня думкою оберталися навколо Голгофи заради єдиного – бачення себе перед Богом і розуміння того, що Він зробив для мене особисто.

Зміст посту полягав у нашому наближенні до Неба, нашій перемозі над собою (Рим. 6:11), адже тільки оновлена людина може прийняти Бога своїм Спасителем. Заради цього, нового людства і відбулася Голгофа, яка дає нам постійну можливість бути іншими, бути з Христом. Як не дивно, але саме на добровільному прагненні до зміни себе, в нас сіється насіння нового життя, усувається гріх, викидається зло і повстає оновлена і вічно жива людина. Отже, через Розіп’ятого і Воскреслого Христа, той хто здолав себе, – той збагатився, хто жертвує собою, – той знаходить себе справжнього і чистого. Таким чином, перероджена через Воскресіння людина стає новим Адамом.

Святкуючи Світле Христове Воскресіння, ми маємо пам’ятати, що те торжество духу, яке ми отримали, проходячи Великий піст, не повинно закінчитися з приходом Пасхи. «Будьмо уважні, – закликає нас преподобний Феодор Студит, – щоб нам провести це свято світло і боголіпно, бо це Пасха – перший і найбільший дар Божого Домобудівництва. За допомогою благоговіння приборкаємо своє тіло так, щоб, хоч і зміниться їжа, не змінився наш духовний стан. У цьому полягає для нас сенс таїнства: померти для світу (тобто гріха) і жити тільки для Бога.

Брати і сестри! В ці пасхальні дні на жаль продовжується повномасштабна війна Росії проти нашої Рідної, миролюбивої Держави України. Військова агресія щодня приносить розруху і смерть у домівки багатьох родин українців, які втрачають своїх синів, батьків, братів і сестер.

У цей важкий для України час Мукачівська єпархія стояла і стоїть пліч-о-пліч зі своїм народом. Завдяки зусиллям та ініціативі небайдужих людей, парафії та монастирі нашої єпархії відправляють постраждалим людям у гарячі місця нашої Держави десятки тон гуманітарної допомоги. Чернечі обителі та гуманітарні центри єпархії продовжують приймати і опікуватися сотнями вимушених переселенців, священнослужителями, звершується пастирська опіка над дітьми з дитячих будинків та шкіл-інтернатів, які тепер живуть на території єпархії.

Ми віримо і знаємо, що на Голгофі Христос Спаситель страждав і помер, але потім Воскрес і переміг зло. Так буде зі всякою неправдою і злом. Господь допоможе і нам воскресити Україну.

Сьогодні ми як ніколи переживаємо важкі часи випробувань і утисків нашої Церкви, очолюваної Блаженнішим Митрополитом Київським і всієї України Онуфрієм. В ці дні ми віримо і знаємо, що Воскреслий Спаситель не залишить Її, і дарує нам твердість і мужність для непохитного стояння у вірі й канонічної вірності Спасительній Церкві.

Дорогі брати й сестри! Ще раз і ще раз від душі вітаю усіх Вас зі святом Пасхи Христової!

Благодать Воскреслого Господа нашого Іісуса Христа, любов Бога Отця і причастя Святого Духа нехай буде з усіма Вами у всіх Ваших трудах на славу Христової Церкви.

 

ХРИСТОС ВОСКРЕС! ВОІСТИНУ ВОСКРЕС ХРИСТОС!

ФЕОДОР

МИТРОПОЛИТ МУКАЧІВСЬКИЙ І УЖГОРОДСЬКИЙ

ПАСХА ХРИСТОВА

2023 р.

М. МУКАЧЕВО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.