РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ ВИСОКОПРЕОСВЯЩЕННІШОГО ФЕОДОРА, МИТРОПОЛИТА МУКАЧІВСЬКОГО І УЖГОРОДСЬКОГО

БОГОЛЮБИВИМ ПАСТИРЯМ,

ЧЕСНОМУ ЧЕРНЕЦТВУ ТА ВСІМ ВІРНИКАМ

УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

МУКАЧІВСЬКОЇ ЄПАРХІЇ

 

ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ!

СЛАВІМО ЙОГО!

«Не бійтесь, бо я звіщаю вам велику радість, що буде радістю всього народу:

Днесь народився вам у місті Давидовім Спаситель, він же Христос Господь» (Лк. 2: 1011)

Митрополит Мукачівський і Ужгородський Феодор
Митрополит Мукачівський і Ужгородський Феодор

Возлюблені о Господі Преосвященний Владико, досточтимі пастирі, весь клір церковний, чесні іноки та інокині, боголюбиві вірники! Вітаю всіх Вас з великою і спасительною подією – Різдвом Христа Спасителя!

Різдво Сина Божого на Землі це не стільки подія, яка відбулася, але, передусім – це велика тайна благочестя (1 Тим. 3:16), яка у всій повноті відкрила нам цілісну Боголюдську природу другого Лиця Святої Трійці.

З моменту народження Бога на землі, богослужбові піснеспіви Церкви Христової наголошують нам про постійність перебування Христа між нами. В тропарях Благовіщення Пресвятої Богородиці, Її Покрови, Введення у храм, Богоявлення та Різдва Христового голосно звучить переможне слово «днесь». Слово, яке зосереджує нашу увагу тому, що Бог тут між нами вже є! Він «днесь», тобто «сьогодні», або «від нині», вказує усім нам входження до нового періоду людства, періоду примирення Неба і землі. Від народження Бога на землі, ми разом з апостолом повторюємо, що «Іісус Христос вчора і сьогодні, і навіки Той самий» (Євр. 13:8). Він Незмінний і хоче цієї постійності у любові від нас.

Різдво Христове 2023 року ми зустрічаємо не лише з духовним торжеством, але і з болем та тривогою в душі. Рік, який минає став для нас – важким та кровопролитним. Російський ворог щодня продовжує безжально вбивати наших синів, батьків, братів, квітучий цвіт нашої нації. Цьогоріч небо наповнили тисячі відспіваних душ Героїв України. Тисячі материнських сердець сповнилися неутішними втратою, горем і біллю.

Сьогодні ми молимося не тільки за мир, а за перемогу. Ми чітко знаємо, що для панування Божого миру у світі потрібна умова, – мир між людьми, який оспівували ангели у Вифлеємі (Лк. 2:14). Сьогодення свідчить, що ми не можемо мирно стояти на колінах і бути поневоленими рабами. Ми проти такого розуміння миру. Тому вкотре засуджуємо війну та російського агресора.

У цей важкий для України час Мукачівська єпархія стоїть пліч-о-пліч зі своїм народом. Завдяки зусиллям та ініціативі небайдужих людей, парафії та монастирі нашої єпархії відправили постраждалим людям у гарячі місця нашої Держави десятки тон гуманітарної допомоги. Чернечі обителі та місіонерські центри єпархії продовжують приймати і опікуватися сотнями вимушених переселенців. Окремою гілкою роботи духовенства є пастирська опіка над дітьми з дитячих будинків та шкіл-інтернатів, які тепер живуть на території єпархії.

Закликаю всіх Вас, брати і сестри посиленно молитися за перемогу нашого Українського війська, за нашу Українську землю, бо найбільша перемога у війні – це перемога без жертв. Спільно будемо просити в нашого Небесного Отця в ім’я Його єдинородного Сина Іісуса Христа припинення кровопролиття, горя і сліз на нашій землі. Поспішімо з християнською любов’ю послужити всім постраждалим унаслідок війни проти нашої Держави.

Дорогі брати і сестри! У ці різдвяні дні прославляючи народження Христа Спасителя, ще раз подякуємо Йому за народження у цей світ, через яке проявилася безмежна любов Бога до нас, грішних людей. Нехай Господь буде милостивим до нас у Новому році у випробуваннях нашої віри та любові до Церкви та України.

Благодать Господа нашого Іісуса Христа, Який народився у Віфлеємській печері від Пречистої Діви Марії, нехай буде з усіма нами!

 

ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ! СЛАВІМО ЙОГО!

РІЗДВО ХРИСТОВЕ

2023 рік

МУКАЧЕВО

МИТРОПОЛИТ МУКАЧІВСЬКИЙ І УЖГОРОДСЬКИЙ

ФЕОДОР

Версія для друку та ЗМІ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.