ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ ВИСОКОПРЕОСВЯЩЕННІШОГО ФЕОДОРА МИТРОПОЛИТА МУКАЧІВСЬКОГО І УЖГОРОДСЬКОГО

боголюбивим пастирям, чесному чернецтву та всім чадам

Української Православної Церкви

Мукачівської єпархії

 

Возлюбленні у Господі досточтимі пастирі,

весь клір церковний, чесне чернецтво,

боголюбиві брати і сестри!

 

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

ФЕОДОР Митрополит Мукачівський і Ужгородський
ФЕОДОР Митрополит Мукачівський і Ужгородський

Щиросердечно вітаю всіх Вас з великим і спасительним святом Світлого Христового Воскресіння!

Дорогі брати і сестри! Черговий раз в житті Церква Христова дає нам розуміння того, що саме в Голгофі та Воскресінні був і залишається зміст нашого народження, життя і смерті (1. Кор. 15:14–19).

Досвід Церкви показує і доказує, що Христос починає жити в людині тоді, коли ми починаємо не тільки говорити про свою зміну, а коли ми діємо в цьому напрямку. Коли починаємо повертатися від втраченого раю до Христа, коли ми помираємо для гріха, заради Христа. Навернення до Неба спочатку є важким, адже ми починаємо бачити себе таким, якими ми є. Далі настає радість духу, бо в нас, за словами апостола починає жити Христос (Гал. 2:20). Цей шлях пройшли всі святі, а тому і ми його здійснюємо в часі посту. Пройдений шлях посту – це своєрідна дорога до Емаусу на якій Церква через богослужіння і власні подвиги закликала нас – побачити Христа.

В Перемозі над смертю є дивним те, що цю Перемогу Бог подарував людині. Святитель Миколай Сербський говорить, що «ні один земний переможець, цар або воєвода не бажає, щоб його перемогу відділяли від нього і приписували іншому; тільки Воскреслий Господь обома руками простягає Свою Перемогу кожному із нас і не гнівається, а радіє, коли Його Перемога робить нас переможцями».

Сьогодні Воскреслий Бог говорить жінкам-мироносицям і апостолам, а через них і нам: «Мир вам» (Лк. 24:36; Ін. 16:33; 20:19). «Мир залишаю вам, мир Мій даю вам; не так, як світ дає» (Ин. 14:27). Переможець смерті дає все для миру між людьми і миру в нашому серці. Однак, ситуація, яка є перед нашима очима – не відповідає бажанню Бога! Війна Росії проти України принесла багатьом людям рідної Української землі смерть, жертви, гнів, ненависть, злобу, страх, втрату житла та спокою. Війна розділила та водночас, як ніколи, згуртувала людей навколо милосердя, жертовного служіння ближнім. Ми стали по-іншому думати, бачити і цінити життя. Наші очі стали занадто дорослими, серце самовідданим, душа більш чутливою до болю і смутку.

Осуджуючи агресивні дії Росії, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій, назвав цю війну каїновим вбивством та засудив військове вторгнення.

Церква засуджувала і засуджує будь-яку війну, закликає до припинення того, що несе жертви і загрози територіальній цілісності та суверенітету України. Разом з тим, Церква завжди була і є зі своїм боголюбивим народом. Мукачівська єпархія Української Православної Церкви щодня стоїть пліч-о-пліч з вимушеними переселенцями. Духовенство і монашество єпархії самовіддано звершує соціально-гуманітарну місію з підтримки дітей-сиріт. Ми відправляємо вантажі військовослужбовцям Збройних сил України та у найбільш постраждалі регіони України, де залишилися люди, яких спіткало горе. Вперше після Великої Вітчизняної Війни ми звершуємо своє служіння Богу і людям в умовах коли від нас, як інколи, Євангеліє вимагає людяності, жертовності, милосердя, любові, самовідданості та молитви. Будемо це виконувати щиро і постійно, адже саме через любов до ближнього Господь прощає нам багато гріхів (1 Пет. 4:8).

Дорогі брати й сестри! Ще раз і ще раз від душі вітаю усіх Вас зі святом Пасхи Христової!

Допомога і благословення Воскреслого Господа нехай супроводжують кожного з нас у наших подальших трудах на славу Христової Церкви та на благо «ближніх і дальніх» (Єф. 2:17). Амінь.

ХРИСТОС ВОСКРЕС! ВОІСТИНУ ВОСКРЕС ХРИСТОС!

 

ФЕОДОР

Митрополит Мукачівський і Ужгородський

Пасха Христова

2022 р.

м. Мукачево

Версія для ЗМІ друку та скачування

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.