РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ 2022 ВИСОКОПРЕОСВЯЩЕННІШОГО ФЕОДОРА, МИТРОПОЛИТА МУКАЧІВСЬКОГО І УЖГОРОДСЬКОГО

БОГОЛЮБИВИМ ПАСТИРЯМ, ЧЕСНОМУ ЧЕРНЕЦТВУ І ВСІМ ВІРНИКАМ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ
МУКАЧІВСЬКОЇ ЄПАРХІЇ
ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ!
СЛАВІМО ЙОГО!
Возлюблені о Господі досточтимі пастирі, весь клір церковний, чесне монашество, боголюбиві вірники!
Вітаю всіх Вас з великою і спасительною подією – Різдвом Христа Спасителя!
Центром Вселеної сьогодні є Віфлеємські ясла! Там сповнюються пророцтва, там дивуються ангели, там відбувається недосяжне для нашого розуміння – звершується Таїнство воплочення Божого Сина: «І Слово стало тілом і оселилося між нами» (Ін. 1:14).
Різдво Христове пропонує нам осмислити кілька речей. По-перше, зрозуміти вираз: «Бог явився в тілі». Що це означає? Адже, Бог є Дух і Дух невидимий, а тому ми не можемо бачити невидимого. Отже, для того, щоб людина побачила Бога, Він стає видимою людиною. По-друге, не зважаючи на те, що ми живемо в третьому тисячолітті, наше бачення Бога можливе – щодня! Як це зрозуміти? Просто! Якщо ми зробимо ближньому щось добре, ми це зробимо Йому (Лк. 6:27-36)»! По-третє, умовою бачення Бога є зміна себе! Зміна в напрямку Бога, Його слів і заповідей. Ми до тих пір не зрозуміємо ангельське вітання «Слава в вишніх Богові і на землі мир, у людях благовоління» (Лк. 2:14), допоки не почнемо кардинально змінювати себе. Змінювати не на словах, а у своїх справах. Тільки така переміна нашої свідомості допоможе нам відкрити серце для Бога, Який завжди буде з нами.
Ми повинні повернутися лицем до Бога! Час для того є! Ми повинні усвідомити свою неміч в боротьбі з собою (2 Кор: 12:9). і тоді в нас з’явиться сила, яка переможе все в житті, адже це буде сила – Божа.
Святий Григорій Богослов у своїй різдвяній проповіді звертається до нас: «Поклонися Різдву, через котре ти звільнився від зла. Віддай честь малому Вифлеємові, що тебе знову привів до раю. Стань на коліна перед яслами, через котрі, бувши нерозумним, ти оживився Словом… іди із зіркою, принеси з мудрецями дари: золото, кадило й миро, як Цареві і як Богові, і як померлому задля тебе. Прославляй з пастухами, ликуй з ангелами, оспівуй з архангелами, щоб було спільне торжество небесних і земних сил».
Церква нас закликає робити добро, бути людьми, любити ворогів, постійно віддавати себе заради інших та прославляти Бога в тілах і душах наших, «які є Божі» (1 Кор. 6:20). Що це нам дасть? Це наблизить нас до Неба, відверне від гріха і зробить учнями Христовими, які за словом апостола «в Христа хрестилися» (Гал. 3:27).
Сьогодення ставить перед нами виклики, від яких застерігає нас апостол Павло (Рим. 12:2). Будемо стійко триматися своєї канонічної Церкви і виконувати всі благословіння її священноначалля.
Окремо закликаю всіх Вас посилити свою молитву за мир в нашій Українській землі, адже найбільша перемога у війні це перемога без жертв. Тому спільно будемо просити в нашого Небесного Отця в ім’я Його єдинородного Сина Іісуса Христа припинення кровопролиття, горя і сліз на нашій землі.
Дорогі брати і сестри! В ці радісні, різдвяні дні подякуймо нашому Спасителю, Господу нашому Іісусу Христу за всі Його благодіяння до нас, за радості і скорботи. Будемо щиро молитися за припинення війни на Сході нашої Держави та здолання пандемії коронавірусу, яка безжалісно увірвалася в наше життя!
Нехай Младенець Христос дарує нам мир, злагоду, єдність. Щоб ми керувалися в житті любов’ю до Бога і ближніх, щоб ми ходили тільки дорогами правди.
Христос Рождається! Славімо Його!
Різдво Христове
2021/2022 року
Мукачево
Митрополит Мукачівський і Ужгородський
ФЕОДОР

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.