РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ ВИСОКОПРЕОСВЯЩЕННІШОГО ФЕОДОРА, МИТРОПОЛИТА МУКАЧІВСЬКОГО І УЖГОРОДСЬКОГО

Боголюбивим пастирям, чесному чернецтву

і всім чадам Мукачівської єпархії

Української Православної Церкви

2020/2021

Христос Рождається!

Славімо Його!

Дорогі у Христі боголюбиві пастирі, чернецтво, брати й сестри!

Щиро вітаю всіх Вас з великим святом духовної радості – Різдвом Господа нашого Іісуса Христа!

Бог знову тихо і смиренно приходить до нашого грішного єства. Між людьми назавжди поселяється Вічна Любов, Яка назавжди міняє світ. Про цю подію знали та очікували її. Миротворця-Христа чекали мільйони невідомих світу боголюбців, праведників та пророків (Іс. 7:14; 42, 2-3, 6-7; Дан. 9:24; Міх. 5:1).

Ставши людиною Бог очікує від нас виконання Своїх заповідей. Передусім – заповіді любові, адже «ми створені на добрі справи» (Єф. 2:10), заповіді миру, тому що Він є «мир наш» (Еф. 2:14-15), заповіді миротворчості, тому що тільки «миротворці» будуть названі синами Божими (Мф. 5:9). Це спонукає нас не тільки молитися «про мир в усьому світі», але й діяльно брати участь у миротворницькому служінні загалом.

Дивлячись на реалії сучасного динамічного світу цифри де превалюють часто-густо цінності далекі від істин Євангелія ми питаємо себе: чому ж продовжується у світ братовбивство, людиноненависництво? Чому продовжуються страждання людей на Сході України та багатьох країнах Близького Сходу, Азії та Африки? Чому врешті-решт є втрачений мир про який сповістили ангели при народженні Христа у Віфлеємі (Лк. 2:14)?

Відповідь криється в онтологічному змісті миру Божого. Цей мир інший, – внутрішній, духовний. Той, Хто народився у Віфлеємі, скаже напередодні Своїх страждань: «Мир залишаю вам, мир Мій даю вам» (Ін. 14:27). Він приніс на землю закон братнього, взаємного служіння один одному, мирного співжиття. І якщо немає тепер повного зовнішнього миру серед людей і виникають загрози для миру на землі, то це тому, що люди ще не засвоїли внутрішніх законів любові й миру і не перетворили їх у життя.

Брати та сестри у Христі! 2020 рік, надовго залишиться в нашій пам’яті. Для всіх нас він не те що був виключним, адже випробовування – природні в Церкві Христовій, однак цей рік став дуже відповідальним і стресовим. У всьому світі загалом та Україні зокрема досягла апогею пандемія Covid-19. Ми, нажаль, назавжди попрощалися з багатьма добрими, близькими і щирими християнами, священнослужителями та чернецтвом. Хвороба кардинально змінила наш внутрішній світ, вона поставила нас в нові рамки та умови життя і декларації своєї віри. Ми чи не вперше звершували своє служіння Богу і людям в нових умовах, що були продиктовані карантинними приписами і обмеженнями.

В цей же час чернецтво та духовенство єпархії продовжує звершувати свої молитви за припинення війни на Сході нашої Української Держави.

Разом з тим в році, що минає ми молитовно вшанували 660-річчя Мукачівського Свято-Миколаївського монастиря, милістю Божою освятили нові храми та престоли. Цьогоріч в єпархії реалізовано нові ідеї, оновлені духовно-просвітницькі та наукові проекти. В решті-решт в ці дні ми разом з вами переступаємо ювілейний 2020 рік від Різдва Христового.

В ці святкові дні помолимось, щоб Господь зігрів теплом наші домівки, зміцнив наше здоров’я, зцілив наші спустошені гріхом душі. Нехай з Різдвом Христовим у душі кожного з нас народжуються любов і мир – церковний, національний і сімейний.

Ще раз і ще раз вітаю всіх вас з великим святом Різдва Христового! Нехай цей новий рік буде для всіх вас роком щасливим, роком милості Божої, роком духовного вдосконалення та миру!

Будемо ж браття і сестри за словами апостола Павла, думати про те, «що тільки істинне, що чесне, що справедливе, що чисте, що любе, що гідне слави, що тільки чеснота і похвала» (Філ. 4:8), і тоді «Бог любові і миру буде з вами» (2 Кор. 13:11).

Христос Рождається!

Славімо Його!

+ФЕОДОР

Митрополит Мукачівської Єпархії

Української Православної Церкви

Версія для друку та ЗМІ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.