ОСІЙ-КАМ’ЯНКА. В обителі з ювілеєм молитовно привітали духівника

10 березня молитовно відзначає 85-річчя з дня народження відомий місіонер Мукачівської єпархії,  будівничий та відновлювач кількох монастирів, архімандрит Марк (Кюкало).

З нагоди ювілею з благословення керуючого Мукачівською єпархією, Високопреосвященнішого Феодора, митрополита Мукачівського і Ужгородського в свято-Пантелеймонівському жіночому монастирі духовенство єпархії звершило святкове богослужіння.

Очолив богослужіння, секретар Єпархіального управління, протоієрей Віктор Місо.

Після завершення літургії духовенство звершило святковий молебень.

Насамкінець отець секретар від імені керуючого єпархією, вірян та духовенства привітав ювіляра.

«Бажаємо отче, аби Всемилостивий Господь благословив Вам надалі залишатись тією людиною, яка не шкодуючи своїх сил, допомагає вірним чадам Святої Церкви побачити живий Образ Христа та відшукати єдину вірну дорогу до Небесного Града. Здоров’я Вам, душевного миру та безстрашного служіння Своєму Творцю», відмітив отець секретар у вітальному слові.

З біографії: Архімандрит Марк (в миру Михайло Іванович Кюкало) народився 10 березня 1935 року у селі Кушниця Іршавського району, у сім’ї православних селян Івана Івановича та Ганни Михайлівни.

Після закінчення середньої школи, відчуваючи потяг до духовного життя, іде послушником у Городилівський Свято-Троїцький чоловічий монастир, що біля Хуста.

Звідси у 1954 році і був призваний на дійсну строкову військову службу до лав радянської армії. Після демобілізації у 1957 році повертається до обителі. Але антирелігійна кампанія, яка розгорнулася в кінці 50-х років, призвела до ліквідації майже всіх скитів і монастирів краю. Не став винятком і Городилівський монастир. Повернувшись додому, працював завідуючим хлібопекарнею у селі Кушниця, майстром зміни та на інших роботах.

У 1962 році церковна рада довірила йому відповідальну посаду касира у приходській церкві, де одночасно був і дяком. Цього ж року, бажаючи вступити у духовну семінарію, виїжджає у Полтавську область. Тут прислуговуючи при кафедральному Соборі міста Полтави, був невдовзі і рукоположений у сан диякона.

Закінчивши Московську духовну семінарію у 1970 році єпископом Феодосієм (Дикун) був висвячений у сан священника.

Спочатку служив у Полтавському кафедральному соборі, а потім направлений на парафію у село Мальці Миргородського району, де служив три роки.

У 1973 році повернувшись на Закарпаття, був направлений на парафіяльне служіння в село Лисичево Іршавського району. З 1975 року служив у селі Великі Лучки. У 1985 році обслуговує приходи сіл Бронька і Суха Іршавського району.

З 1990 року, по благословенню Владики був направлений у Приборжавський Свято-Серафимівський жіночий монастир, де разом з владикою Мефодієм (Петровцій) та іншими духівниками 6 років справно ніс пастирський послух.

Деякий час перебував у Свято-Тройце-Кирило–Мефодіївському жіночому монастирі м. Свалява, а з 1996 року направлений у монастир села Дубрівка, де був духівником.

Приймає чернечий постриг, з іменем Марк у Великий піст 2011 року.

З 2011 року є духівником Свято-Пантелеймонівського жіночого монастиря с. Осій-Кам’янка.

Джерело:

Особова справа архімандрита Марка (Кюкало) // Архів Мукачівської Православної єпархії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.