УКРАЇНА-ГРУЗІЯ. В рамках паломницької поїздки духовенство Мукачівської єпархії співслужило Предстоятелю Грузинської Православної Церкви

З 16 по 23 жовтня з благословіння Високопреосвященнійшого Феодора, митрополита Мукачівського і Ужгородського духовенство та віряни Мукачівської єпархії звершили паломницьку поїздку до святинь Грузії.

В рамках паломництва у 18-ту Неділю після П҆ятидесятниці духовенство єпархії співслужило Божественну літургію Предстоятелю Грузинської Православної Церкви, Католикосу-Патріарху всієї Грузії, архієпископу Мцхетському і Тбіліському, митрополиту Абхазії та Піцунди, Іллі II-му. Предстоятель звершив богослужіння в Свято-Троїцькому Патріаршому соборі м. Тбілісі. Під час богослужіння в соборі знаходилася нетлінна голова святого апостола Фоми. Після літургії паломники разом зі священнослужителями змогли вклонитися й іншим святиням собору.

«Загалом під час паломництва духовенство та віряни єпархії вклонилися та відвідали багато святинь. В кожному монастирі ми з духовенством та парафіянами завершували молебні прохання за мир в Україні. Першу святиню, яку ми відвідали був монастирь Светіцховелі (м. Мцхет) де ми мали можливість звершити разом з духовенством Грузинської Православної Церкви божественну літургію та причаститись святих Христових Тайн та вклонитися святиням монастиря. Чергову святиню, яку ми відвідали став жіночий монастир Самтавро в якому знаходяться мощі святого, преподобного Гавриїла Урґебадзе та точна копія Хреста святої рівноапостольної Ніни, просвітительки Грузії.

Крім того ми відвідали і чоловічий монастир преподобного Шіо Мгвімського (VI ст.). Монастир знаходиться високо в горах. Є, діючим. Тут ми мали можливість побувати в древньому пещерному храм на честь преподобного Шіо, де він подвизався та головний храм монастиря на честь Успіння Пресвятої Богородиці. В монастирі вклонились мощам преподобного Шіо.

Завдячуючи Богу відвідали також: старовинний чоловічий монастирь (VI ст.) на честь преподобного Іоанна Задезнійского де вклонились могилі преподобного Іоанна та святиням монастиря; чоловічий монастир на честь ікони «Несподівана радість» де приложилися до святинь обителі; чоловічий монастир преподобного Антонія Марткопского; відвідали древній Свято-Вознесенський жіночий монастир (VI ст.) – Саматавісі де колись подвизалися двоє із 13-ти Асірійських старців – Ісідор та Фаддей; Свято-Успенський чоловічий монастир Кватехеві (VIII ст.); Свято-Успенський чоловічий монастир Тімоті Сухані (VIII ст.), де подвизався великий молитвенник і духівник Грузіі, святий мученик Шалва Ахалциський; Свято-Георгієвський чоловічий монастир Читахіві (XII ст.), де мали можливість прикластися до святинь обителі (чудотворної ікони Георгія Побідоносця та костниці монастиря); Свято-Георгієвський скіт де подвизався один із 13-ти Асирійських старців – преподобний Пірос Бретський; старовинний Свято-Георгіївський чоловічий монастир Гелаті (XVI ст.) та Свято-Миколаївський храм цього монастиря (XIII ст.); чоловічий монастир святих мучеників Моцамета (XVI ст.) (в монастирі зберігаються мощі мучеників, святих князів Давида та Констянтина).

Ми вдячні Богу за його благодіяння в нашій поїздці до святих місць православної Грузіі та керуючому архієрею Мукачівської кафедри, митрополиту Мукачівському і Ужгородському Феодору за благословення в паломництво», прокоментував подію на своїй сторінці, один із учасників паломництва, голова Єпархіального відділу по взаємодії зі Збройними силами та іншими військовими формуваннями України, протоієрей Ігор Білак.

Текст, фото: протоієрей Ігор Білак

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.