КИЇВ. Директор БІНДЦ взяв участь в XI Міжнародній науково-практичній конференції: «Духовна та світська освіта: історія взаємин-сучасність-перспективи»

22 жовтня з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, у Київській духовній академії відбулася XI Міжнародна науково-практична конференція «Духовна і світська освіта: історія взаємин – сучасність – перспективи». Науковий форум відбувся на базі Київських духовних шкіл. Про це йдеться на саті КДАіС http://kdais.kiev.ua.

Цього року захід присвячений 200-річчю відкриття Київської духовної академії та 30-річчю відродження Київської духовної семінарії.

Участь у міжнародному форумі взяли понад 90 доповідачів з України, Польщі, Білорусії, Росії, Румунії та Сербії, представники духовних навчальних закладів Української Православної Церкви, світських вищих навчальних закладів, викладачі та студенти Київських духовних шкіл.

На запрошення організаторів конференції, участь в науковому зібранні з відповідною доповіддю взяв і директор Богословського-історичного науково-дослідного центру імені архімандрита Василія (Проніна) (Мукачево), кандидат історичних наук, доцент, доцент кафедри археології, етнології та культурології ДВНЗ «УжНУ», Юрій Данилець.  Науковець з доповіддю: «Пастирські курси в с. Буштино на Підкарпатській Русі в 1920-х рр: заснування, діяльність, випускники», взяв участь в секції №3 «Історія та сучасність богословської освіти».

Пленарне засідання відбулось в актовому залі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври. Президію засідання склали голова Учбового комітету при Священному Синоді Української Православної Церкви миттрополит Ніжинський і Прилуцький Климент, ректор КДАіС єпископ Білогородський Сильвестр, проректор з виховної роботи єпископ Згурівський перший Амвросій, проректор КДА протоієрей Сергій Ющик, проректор з науково-богословської роботи КДА Володимир Бурега.

Відкриваючи конференцію ректор КДАіС єпископ Сильвестр привітав учасників з пам’ятними датами та зачитав вітальне слово Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія до організаторів та учасників форуму.

Після цього доповідь професора КДА митрополита Бориспільського і Броварського Антонія на тему “Внесок Київської духовної академії в розвиток богословської науки у ХІХ – на початку ХХ ст.” презентував доцент Академії Андрій Музольф.

Наступну доповідь виголосив єпископ Білогородський Сильвестр, ректор Київської духовної академії і семінарії, професор. Преосвященніший владика розповів про сучасний період життя Київських духовних шкіл після відродження у 1989-му році і до сьогодення.

Лянной Юрій Олегович, доктор педагогічних наук, ректор Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка поділився своїм доробком з вивчення нових документів, які стосуються життєвого шляху та мученицької смерті священномученика Віктора (Еланського), який входить до Собору святих Київської духовної академії.

Постійний гість наукових конференцій у КДА з Православного Свято-Тихонівського гуманітарного університету доктор історичних наук, доктор церковної історії, професор Сухова Наталья Юріївна виголосила доповідь на тему «”Взаємні підозри у неправослав’ї складають важливий недуг нашого часу”: історія збірки “Пам’ятник віри” святителя Іннокентія (Борисова)».

Наприкінці пленарного засідання професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Василь Іринархович Ульяновський презентував 3-й том Бібліграфічного словника випускників Київської Духовної Академії 1819-1920-х років. Також професор В. Ульяновський, як і ректор Сумського університету, зазначив, що є можливість державного визнання дипломів духовних навчальних закладів, та закликав студентів вступати у КНУ ім. Т. Шевченка для отримання ще й світської освіти.

Після пленарної частини студенти та гості були запрошені до святкової трапези, після якої конференція продовжила роботу у 7 секціях: «Біблеїстика та богослов’я: історичний досвід та сучасні виклики», «Історія та сучасність богословської освіти», «Історичний шлях Православ’я на Русі», «Церковно-практичні дисципліни: історичний досвід та перспективи», «Студентська наука в духовній школі: богослов’я та біблеїстика», «Студентська наука в духовній школі: церковно-історичні дисципліни», «Студентська наука в духовній школі: церковно-практичні дисципліни».

З нагоди проведення ХІ Міжнародної науково-практичної конференції у Церковно-археологічному музеї КДА відбулось відкриття виставки, присвяченої 30-літтю відродження Київських духовних шкіл та новопрославленим святим ректорам Академії.

Серед експонатів були особисті речі священномученика Олександра Глаголєва, які належать його родині; розклади занять дореволюційної академії; випускні альбоми з фото новопрославленими святими Київських духовних шкіл — святителем Василієм (Богдашевським), святителем Сильвестром (Малеванським) та священномучеником Олександром Глаголєвим; особисті хрести виконуючого обов’язки ректора протоієрея Олександра Кубеліуса (+2019); облачення, ордени та віньєтка першого ректора Київської духовної семінарії протоієрея Петра Влодека (+2017); ряса з нагородами багаторічного ректора професора протоієрея Миколая Забуги (+2014); панагії та видані праці ректора (2007-2017), заслуженого професора митрополита Бориспільского і Броварського Антонія; нагороди, конспекти викладачів та студентів.

За матеріалами: http://kdais.kiev.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.