БІНДЦ: Побачила світ нова монографія: «НЕСКОРЕНА ПРАВДА: нариси з історії Кричівського монастиря»

Днями в Ужгородському видавництві “Патент” побачила світ чергова наукова монографія вченого секретаря Богословсько-історичного науково-дослідного центру імені архімандрита Василія (Проніна) – протоієрея Олександдра Монича під назвою «НЕСКОРЕНА ПРАВДА: нариси з історії Кричівського монастиря».

Книга була видана з благословення Високопреосвященнішого Феодора, митрополита Мукачівського і Ужгородського.

В еклізійному, науковому просторі краю та й взагалом в теологічних колах України ця праця є новинкою, адже присв’ячується історії однієї з найвідоміших обителей краю – Кричівському монастирю.

Книга суттєво збагатила не лише світську, але й перш за все церковну історіографію Закарпаття. Нарис має наповторний дизайн та вигляд.

Передусім відмітимо, що нарис є захищеною магістерською роботою пошукача Факультету Історії та міжнародних відносин УжНУ.

Станом на 2018 рік нарис є найповнішим архівним описом обителі.

Рецензентами книги стали відомі історики УжНУ, доктори історичних наук: професор Р.А. Офіцинський та професор С.Д. Федака.

Передмову до книги написав кандидат іст. н., доц. каф. іст. України УжНУ, директор БІНДЦу, Ю.Данилець.

Книга є рекомендованою до друку на засіданні Державної екзаменаційної комісії по захисту дипломних робіт з випуску магістрів зі спеціальності “Середня освіта (Історія)” (Протокол №35 від 17 січня 2018 року).

Книгу автор поділив на Передмову, Джерела та історіографію проблеми, безпосередньо на Початки Хрествоздвиженського чоловічого монастиря, діяльність святителя Іосифа (Стойки), Мараморошського сповідника, Висновки, Додатки, Список використаних джерел та літератури, Summary. Бібліографія книги складає 190 положень, включаючи і джерела. Загальний обсяг нарису склав 160 сторінок.

Нарис є першої спробою загального бачення історії обителі. Книга пропонує читачу перенестися в епоху в якій формувався та існував монастир.

В книзі подається історико-аналітична оцінка подіям, явищам та процесам, які мали місце в еклізійній історії нашого краю в часи утиску Православ’я.

Архівно-документальна джерельна база книги та нововиявлені документи, а також чимало монастирських архівів робить це видання своєрідним скарбом для історії сьогоднішнього Православ’я на Закарпатті.

Багато нововиявлених архівних документів вводиться в науковий оббіг вперше. Останні, допомагають глибоко і відверто зазирнути в історію Православ’я на Закарпатті в описаний час.

1 коментар

  1. А можна буде придбати книгу і якщо можна то за яку ціну?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.