УЖГОРОД. В Прощенну неділю керуючий єпархією очолив Божественну літургію у Воскресенському монастирі(Аудіо+)

18 лютого, в Неделю сиропусну, день спомину Адамового вигнання із Раю (Прощена неділя) керуючий Мукачівською єпархією, Високопреосвященніший Феодор, архієпископ Мукачівський і Ужгородський звершив архієрейське богослужіння в Ужгородському Свято-Воскресенському чоловічому монастирі.

Свого архіпастиря теплими словами та з букетом квітів зустрічав намісник обителі, голова Паломницького відділу єпархії − архімандрит Марк (Куштан).

Його Високопреосвященству співслужило духовенство обителі та єпархії. Прикрашав літургію чудовий спів монастирського хору, який складається з прихожан обителі.

Під час богослужіння особливо посиленою була молитва за припинення лихоліття в рідній державі.

По завершенню літургії архієрей звернувся до усіх присутніх з словами проповіді.

«Вигнання Адама із раю згадується Церквою особливо перед Великим Постом, бо це є час втіхи, духовного подвигу, час молитви, час покаяння. І, сьогодні стоячи так само перед дверима Раю ми нині разом із Адамом благаємо − помилуй мене “падшого”, а впродовж першого тижня посту в каноні святого Андрія Критського будемо благати: “помилуй мене, грішного, помилуй мене”. Саме у час посту ми будемо у Таїнстві Сповіді крок за кроком повертатися до воріт Раю, підносити більше молитов Богу. Адже, піст − це час молитов, які об’єднані одним змістом − покаянням. Але, найголовніше: наша молитва може бути почута Богом, або бути не почута. Є три головні умови, щоб наша молитва була почута Богом. Перша: Увага, ми не можемо читати молитви машинально, і без уваги. Питання: кому така молитва потрібна? Краще прочитати одну молитву, але дуже уважно з покаянням. Друга умова. Покаяння, навіть коли ми кажемо: “Слава Тобі Господи за всі твої благодіяння” в молитвах ранішніх та вечірніх обов’язково кажемо: “Прости нам прегрішенія вольная і невольная”! І третя умова, це є примирення зі своїм ближнім. Дорогі брати та сестри! Згадаємо скільки нам молитв дав Господь? Так, одну, − головну! Решта молитов складені святими отцями під дією Святого Духа, то ж Господня молитва “Отче наш”, головна. У ній закладена одна головна умова, “і, остави нам гріхи наші, як і ми залишаємо боржникам нашим”. Тобто Ти, Боже, прости і нам так само, як і ми прощаємо. Отже, якщо ми прощаємо, то так само отримаємо прощення. А, якщо не прощаємо? То, звичайно не будемо прощені. Ця неділя називається прощеною, і вона дана нам для того, щоб ті молитви, і то пощення через які ми будемо проходити з вами у час посту були нам для очищення душі і в радість з якою ми зустрінемо Христа Воскреслого, тому ми маємо обов’язково примиритися зі своїми рідними і близькими», − відмітив у своїй промові архієпископ Феодор.

На завершення Владика разом з братією монастиря пригостили усіх присутніх солодкими гостинцями.

Пропонуємо Вашій увазі повний аудіозапис проповіді владики Феодора:

Фото: Іван ФЕННИЧ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.