В Ужгородському монастирі освячено хліб та каплицю на честь святителя Іоанна Шанхайського

Минуло вже три роки, як 28 жовтня 2012 в історії Свято-Воскресенського чоловічого монастиря було встановлено ще одне престольне свято. Свято досить незвичне для церковного Закарпаття, зокрема день молитовного вшанування ікони Божої Матері «Спорительки хлібів».

Тому, третій рік поспіль 28 жовтня в Свято-Воскресенську чернечу обитель над Ужем збираються десятки священнослужителів та тисячі вірян. Святкову Літургію другого престольного свята по традиції очолює священноархімандрит обителі, керуючий Мукачівською єпархією, Високопреосвященніший Феодор, архієпископ Мукачівський і Ужгородський.

Свого архіпастиря зустрічав намісник обителі, голова Паломницького відділу єпархії − архімандрит Марк (Куштан).

За Божественною літургією насельник Свято-Георгіївського монастиря в с. Заболотне монах Єфрем владиком був рукоположений в сан диякона.

Ікона Божої Матері «Спорителька хлібів»
Ікона Божої Матері «Спорителька хлібів»

Відразу після літургії владика освятив спечений братією монастиря свіжий хліб, який після освячення був розданий всім присутнім вірникам.

Насамкінець владика освятив на території монастиря часовню на честь святителя Іоанна, архієпископа Сан-Франциського і Шанхайського.

Після вітального слова владика подарував обителі частицю святих мощей святителя Іоанна.

На завершення владика Феодор звернувся до боголюбивого народу з архіпастирським словом настанови, привітав намісника, братію та боголюбиву паству зі святом цього чудесного образу Божої Матері.

З історії ікони Божої Матері «Спорителька хлібів»

Ікона Божої Матері, іменована «Спорителька хлібів», написана з благословення великого старця Введенської Оптиної пустелі ієросхимонаха Амвросія (23.ХI.1812-10.Х.1891) нині преподобного вельмишанованого святого.
Преподобний Амвросій, великий подвижник ХIХ століття, полум’янів дитячою вірою до Божої Матері. Він особливо шанував всі Богородичні свята і в ці дні збільшував молитву. Іконою «Спорителька хлібів» преподобний Амвросій благословив у засновану ним недалеко від Оптиної пустелі Шамординську жіночу обитель на честь Казанської ікони Божої Матері.

На цій іконі Божа матір зображена сидячою на хмарах. Її руки розпростерті на благословення. Внизу – вижате поле, а на ньому серед трав і квітів стоять і лежать снопи жита. Старець Амвросій сам вказав день святкування – 28 жовтня і назвав образ «Спорителька хлібів», вказуючи цим, що Пресвята Богородиця – «Помічниця людям у їхніх працях по здобуттю хліба насущного». Перед своїм блаженним спочинком отець Амвросій замовляв безліч фотознімків з цієї ікони і роздавав та розсилав їх своїм духовним дітям. Для співу акафісту перед святим образом старець склав особливий приспів: «Радуйся, Благодатна, Господь з Тобою! Подай і нам, недостойним, росу благодаті Твоєї і яви милосердя Твоє!». День поховання старця Амвросія в Шамординській обителі припав якраз на 28 жовтня – день святкування ікони.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.