Вітальне слово митрополита Хустського і Виноградівського Марка до учасників Міжнародної конференції

Шановні учасники Міжнародної наукової конференції до 1000-ліття давньоруського чернецтва на Афоні!

Наукова конференція «Малий Афон» – монастирі та чернецтво на Закарпатті і сучасність» є великим кроком до демонстрації єдності світового чернецтва Православя як у канонічній так і духовній площині. Вона також розкриє і духовну підтримку, яку наш чудовий край отримував від духовних наставників Святої Гори Афон, особливо у часи, коли на нашій території Православна віра була у вигнанні, а православні християни відчували на собі силу репресій.

Вважаю, що Ваша наукова діяльність не тільки допомагає зібрати, систематизувати та довести до відома загалу важливі та цікаві матеріали стосовно чернечого життя, але також розкриває паралелі розвитку монастирів та чернечого життя у різні часи.

Чернече життя у нашій країні, а також конкретно у нашому краї мало перспективи завдяки духовним та особистим зв’язкам наших архімандритів, ігуменів, ієромонахів, ченців та іноків з монастирями Святої Гори Афон та їхніми старцями. Ця братська християнська любов генерувала ріст чернечого життя на початку 20 століття та бурхливий духовний розвиток наших монастирів.

У цей період преподобний Алексій Карпаторуський отримав благословення Святої Гори на відродження Православя на території сучасного Закарпаття. Преподобний Іов Угольський робив дві спроби відвідати Афон. Таким чином Православ’я нашого краю завжди було пов’язане зі Святою Горою.

Щиро бажаю всім учасникам плідної наукової праці та духовного зростання!

Щиро вітаю Вас з чудовим почином!

Нехай благословення Господа нашого Іісуса Христа буде з усіма Вами!

 + МАРК

Митрополит Хустський і Виноградівський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.