Вітальне слово до учасників Міжнародної конференції архієпископа Мукачівського і Ужгородського Феодора

Вельмишановні учасники Міжнародної наукової конференції ««Малий Афон» – монастирі та чернецтво на Закарпатті: традиції і сучасність»!

Мукачівська Православна єпархія Української Православної Церкви рада вітати Вас на нашому науковому форумі.

Православна Церква на Закарпатті завжди була і є невід’ємною складовою світового Православ’я. Церковна історія, богослов’я, археологія, гомілетика, іконографія, гімнографія та еортологія автентичного Православного Закарпаття й досі є предметом жвавих досліджень та розвідок.

В нашому краї тонко переплетені різноманітні традиції, обряди та звичаї. Це лише додає пафосу в церковне життя та робить його більш колоритним та унікальним.

Полінаціональне та поліконфесійне Закарпаття є оазисом для розвитку церковного життя у різноманітних релігійних формах та конфесіях. Домінуючою конфесією є Православ’я.

Сьогодні ми зібралися на наукову міжнародну конференцію, присвячену 1000-літтю давньоруського чернецтва на Афоні. Це не випадково. Монаше життя, яке є невід’ємною сталою церковного життя в Мукачівській єпархії, сьогодні жваво розвивається. Станом на жовтень 2015 року в єпархії разом з скитами діє 19 монастирів. Із них 7 жіночих та відповідно 12 чоловічих обителей. Це черговий раз доказує, що пульс свідомості людей і їхнього життя в Церкві є високим і жертовним.

«Монахи-закарпатці на Афоні» – тема не нова. Починаючи від епохи міленіуму, наші земляки часто перебувають на Афоні. Живі зв’язки зі світовим центром монашества існують і до нині. Це радує і додає оптимізму.

У різні часи Афон відігравав сильну і своєрідну роль в житті древньої Мукачівської єпархії. Рукописні агіографічні тексти, запозичення в богослужбових статутах, полемічні переписки, іконографія – це лише скупий перелік тих традицій, які пов’язують нас з Афоном. У свій час наші земляки були і в статусі настоятелів афонських монастирів (схіархімандрит Гавриїл (Легач)). Серед закарпатців, які подвизалися на Святій Горі є вже і канонізовані святі. Наприклад, апостол нашого краю преподобний Алексій (Кабалюк).

Дорогі гості, працюючи над темою, науковою роботою, процесом конференції, ми переслідували лише одну мету – відновлення і ствердження в нашій пам’яті живих зв’язків нашого краю з Афоном. Наукові доповіді, дослідження, розвідки сподіваємося лише сприятимуть цьому процесу.

Ще раз і ще раз вітаємо Вас на Православному Закарпатті. Бажаємо плідної наукової праці.

Нехай Господь допомагає Вам у всіх Ваших звершеннях та задумах!

 

З любов’ю та повагою

архієпископ Мукачівський і Ужгородський

ФЕОДОР

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.