УКРАЇНА-ПОЛЬЩА. Наука і релігія: священики і науковці із Закарпаття здійснили спільне екологічне паломництво до Польщі

Священики Мукачівської православної єпархії Української Православної Церкви та Мукачівської греко-католицької єпархії разом із науковцями Закарпаття здійснили спільне екологічне паломництво до Польщі.

eko_palomnuctvo_zakarpattiaШлях цьогорічного екологічного паломництва священиків і науковців із Закарпаття пролягав через розташовані в Карпатах Національний парк «Полонини» у Східній Словаччині та Бещадський Національний парк у Польщі.

У Західному Розточчі паломники побачили, як практично популяризують знання про захист довкілля у римо-католицькій парафії в селі Горецько Костельне. А в Готувці біля Холма подружжя вчителів Костецьких розповіли гостям з України, як на своїй позаміській дачі заклали «Сад св. Франциска», повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на Радіо Ватикан. У Дорогичині темою зустрічі прочан із римо-католицьким єпископом Тадеушом Пікусом стала Папська Енцикліка «Славен будь».

Про участь Церкви у збереженні довкілля йшла мова також під час спілкувань у православних святинях над Західним Бугом та в єдиній неоунійній парафії у Костомлотах. Під час екологічних зупинок священики почергово очолювали спільні молитви.

У празник Преображення Господнього старим стилем подорожуючі приєдналися до паломництва православних з усієї Польщі на святу гору Грабарку, що на Підляшші.

За матеріалами: http://zakarpattya.net.ua

Нагадаємо: Ініціатива такого екологічного паломництва виникла в середовищі Інституту еколого-релігійних студій Ужгородського національного університету, який співпрацює з духовенством різних Церков Закарпаття.

До цієї молитовно-пізнавальної мандрівки зголосилися священики і миряни Мукачівської дієцезії РКЦ в Україні, Мукачівської греко-католицької єпархії та Мукачівської і Хустсько-Виноградівської єпархій Української православної Церкви.

Як зазначають організатори, невід’ємною рисою християнської культури (як і культур інших релігій), є звичай здійснювати мандрівки-прощі до визначних місць і древніх храмів, з якими пов’язані важливі події їхнього заснування і становлення. Зважаючи на те, що Церква навчає, що центром екологічних проблем є проблеми екології душі людини, то запропоноване екологічне паломництво покликане сприяти екологічному наверненню, до якого, зокрема, неодноразово закликає Папа Франциск у енцикліці «Laudato si’» (Славен будь) про дбання про спільний дім, яка  присвячена темі збереження створіння.

Мандруючи селами, містами, а також незаселеними територіями, екопаломники мають можливість оглядати і порівнювати різні сторони дикої й окультуреної природи. Одним із завдань паломництва є виховання вірних до відповідальності до створіння. І цей виклик стосується всіх віруючих, незалежно від конфесійної приналежності, зазначають організатори.

Цього ж року католики і православні вперше в один день – 1 вересня – проведуть День молитви за збереження створіння. Його встановили Православний Константинопольський Патріарх Димитрій І у 1989 році і Папа Римський Франциск у 2015-му. В Українській греко-католицькій церкві, починаючи від 2009 р., у перший день нового церковного року – 14 вересня (тобто 1 вересня за старим стилем), вже всьоме відзначатиметься День Бога-Творця.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.