УКРАЇНА-СЛОВАЧИНА. Директор БІНДЦ підписав Міжнародну угоду з православним богословським факультетом Пряшівського університету

30 квітня 2015 року у м. Пряшів (Словаччина) було підписано угоду про міжнародну співпрацю між Православним богословським факультетом Пряшівського університету та Богословсько-історичним науково-дослідницьким центром імені архімандрита Василія (Проніна) Мукачівської єпархії Української Православної Церкви.

З благословення Високопреосвященнійшого Феодора, архієпископа Мукачівського та Ужгородського від БІНДЦ угоду підписував його директор, к. і. н., доцент Юрій Данилець. Від словацької сторони – декан Православного богословського факультету Пряшiвського університету, проф., о. Ян Шафін та протодекан, о. Андрій Нікулін.

Міжнародна угода передбачає співпрацю у дослідницьких проектах, які передбачають: мобільність дослідників, спільні наукові проекти, обмін науковим матеріалом, сумісна участь та організація наукових конференцій, симпозіумів, семінарів, «круглих столів».

Під час переговорів було узгоджено спільні дії щодо вшанування важливих дат в історії Православної Церкви. Доц. Ю. Данилець запросив вчених із Пряшева до участі в міжнародній науковій конференції «”Малий Афон” – монастирі та чернецтво на Закарпатті: традиції і сучасність», яка відбудеться 3 жовтня 2015 р. в м. Мукачево. Серед пропонованих тем конференції:
• Роль Афону в розвитку монастирів на Русі, їх зв’язок зі Святою Горою.
• Вплив афонської спадщини на культуру і духовність народів Центрально-Східної Європи.
• Афон і Закарпаття: історичні зв’язки.
• Чернецтво на Закарпатті та в Україні: історія та сучасність.
• Просвітницька та місіонерська діяльність монастирів.
• Духовний та культурний розвиток суспільства.
• Державно-церковні відносини в Україні (ХХ ст.)
• Сповідники та подвижники православної церкви.

Наприкінці зустрічі декан факультету, проф. Я. Шафін передав колезі з Закарпаття перший у цьому році номер наукового видання факультету – «PRAVOSLÁVNY BIBLICKÝ ZBORNÍK», що друкується у м. Горлиці (Польща). У цьому виданні доц. Ю. Данилець опублікував статтю присвячену місіонерській діяльності єпископа Дамаскина (Грданічки).
Підписання угоди пожвавить співпрацю дослідників двох наукових організацій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.