Скоропослушниця, бо вислуховує наші прохання та спішить допомогти

Радуйся, всеблагая Скоропослушнице, що прохання наші на благо сповнюєш!  Ікона Божої Матері Скоропослушниця — стародавня чудотворна ікона, що знаходиться на Святій Горі Афон, в монастирі Дохіар, шанування якої відзначається 22 листопада (за новим стилем). Монастирський переказ відносить час її написання до Х століття, до часу життя настоятеля обителі святого Неофіта.

Нагадаємо, що один із списків чудотворної ікони Божої Матері знаходиться в Мукачівській єпархії, а саме в Свято-Успенському жіночому монастирі в с. Домбоки Мукачівського району

Історія

Афон… У тиші своїх самотніх келій, в монастирській безмовності, у високій духовній зосередженості святогорці – монахи творять свою безперервну впродовж багатьох століть молитву за наш грішний світ. Накопичений століттями на Горі духовний досвід є одночасно і переконуючим красномовством, і безмовним повчанням. Напрочуд точно надбання вищої духовності словами передає митрополит Ієрофей (Влахос) : «Земні Ангели, що мешкають на Святій Горі і наслідують в житті і молитві небесних і безтілесних, мають іншу силу, за допомогою якої вони передають досвід свого життя. Ця сила — мовчання…. Там не говорять, але живуть в мовчанні Божественними Таїнствами».

Мовчання — це ключ до розуміння суті чернечого життя

Що спонукало блискучого візантійського вельможу Х століття Євфімія піти від суєтного життя в монастир, стати другом і вірним учнем засновника афонської Великої лаври святого Афанасія? Він був призначений дохіаром (завідуючим монастирським господарством) і ніс на своїх плечах величезний вантаж турбот. Але душа його рвалася до тиші, до безмовної молитви, і Промислом Божим йому було вказано тихе місце. Так була заснована нова афонська обитель, названа «Дохіар» (Docheiariou) на згадку про послух Євфімія, в чернечому постризі Неофіта.

Обитель переживала і часи розквіту, і часи занепаду. Але незмінно сяяла в монастирі чудотворна ікона Божої Матері, відома як «Скоропослушниця» (Gorgoepekoos). Велика святиня є зображенням Богоматері, що відноситься до типу «Одигітрії». Вона продовжує цілий ряд схожих ікон: Іверська, Тихвінська, Смоленська, Грузинська, Чернігівська… Фреска, написана в ніші зовнішньої стіни перед входом в трапезну, зображає Пречисту в короні з Богомладенцем на лівій руці. Правою рукою Немовля благословляє, а лівою тримає згорток. Права ніжка підвернута під ліву, так що видно її стопу.

image-1016

Скоропослушниця у монастирі Дохіар на Афоні

У 1664 році відбулося диво: мимо часто ходили ченці, а найчастіше по службовій потребі ходив трапезар на ім’я Ніл. Увечері, проходячи повз ікону із засвіченою лучиною, Ніл почув від неї голос: «На майбутній час не наближайся сюди із засвіченою лучиною і не копти Мого образу». Трапезар спочатку злякався, але потім вирішив, що ці слова вимовив хтось з братії. Незабаром Ніл забув про цей дивний випадок і продовжував ходити попри ікону із засвіченою лучиною. Але одного разу увечері він почув той самий голос: «Чернець, негідний цього імені! Чи довго ти так безтурботно і так безсоромно будеш коптити Мій образ?!» При цих словах Ніл втратив зір. Трапезар впав перед іконою на коліна і всю ніч, до приходу братії, благав Пречисту про прощення. Коли ченці дізналися про диво, що відбулося, то в страху припали до чудотворної ікони, засвітили перед нею невгасиму лампаду, а новому трапезарю повеліли кожен вечір розпалювати фіміам і кадити перед іконою. Ніл же, сподіваючись на велике милосердя Богородиці, вирішив не відходити від ікони до тих пір, поки не отримає прощення і зцілення. І його старанна молитва швидко була почута. Через деякий час, стоячи на колінах перед іконою, він знову почув знайомий голос: «Ніл! Ти прощений, зір знову дається очам твоїм. Коли отримаєш ти цю милість від Мене, сповісти братії, що Я — їх покров, промисел, і захист їхньої обителі, присвяченої Архангелам. Хай вони і всі православні християни звертаються до Мене в потребах, і Я не залишу нікого; всім, хто з благоговінням до Мене приходитиме, буду Предстательниця, і молитви всіх будуть виконані Сином і Богом Моїм, ради Мого клопотання перед Ним. З цієї пори іменуватиметься ця Моя ікона Скоропослушницею: швидку, всім, хто прибігає до неї, виявлятиму милість».

Звістка про прозріння Ніла відразу ж розповсюдилася по всіх обителях Афону. До чудотворного образу почали приходити ченці з інших монастирів, щоб подякувати Пречистій за Її піклування про Святу Гору. Було встановлено особливе і постійне вшанування прославленої ікони. Прохід в трапезну з боку, де знаходилася ікона, був закритий, а місце навколо чудотворного образу благоліпно і достойно обгороджене. З правого боку від ікони в трапезній був споруджений храм на честь ікони «Скоропослушниці». За рішенням братії з її числа почав обиратися один ієромонах, який, невідступно перебуваючи біля ікони, вранці і увечері здійснював молебні і стежив за лампадою. І донині по вівторках і четвергах вся братія монастиря «Дохіар» після вечірнього богослужіння збирається в трапезній, біля чудотворної ікони, і мелодійно співають зворушливий канон Божій Матері. Молитвами Пречистої Богородиці біля ікони Скоропослушниця зцілюються особливо люди, які мають так звану падучу хворобу (епілепсію) і біснування.

Чудотвона Афонська ікона «Скоропослушниця» та списки (копії) з неї здавна користуються великою любов’ю і шануванням на Русі

У 1873 році багатий руський купець подарував іконі на Святу гору Афон прекрасну ризу. У 1938 році обитель «Дохіар» піднесла в дар Руській духовній місії в Єрусалимі список з чудотворної ікони, що також прославився багатьма чудесними зціленнями. На Святій Горі Преображення Господнього знаходиться Храм, під спудом якого знаходиться камінь, з якого піднісся у повітрі та преобразився Господь наш Іісус Христос. Святим місцем опікується католицької церква. Але неподалік знаходиться православний монастир Руської православної місії. Роками монастир потерпав від нашестя іновірців, який в останні роки з милості Божої укріпився. В даному монастирі й знаходиться чудотворний список ікони Божої Матері «Скоропослушниця». До нього прибігають за поміччю не тільки християни, але вірні інших конфесій, в тому числі мусульмани. Відомо, що їм забороняється поклонятися православним святиням, а таке порушення карається. Але двері Храму відкриті для всіх, і відчуваючи поміч Божої Матері, до ЇЇ святої ікони поспішають люди різних віросповідань, і Божа Мати поспішає їм на поміч .

У світі немає жодної людини, яка б не відчувала бодай внутрішньої скорботи

Відтак, відчувши духовну потребу у підтримці, помолімося до Пресвятої Богородиці перед Її святою іконою словами Акафісту «Радуйся, всеблагая Скоропослушнице, що прохання наші на благо сповнюєш» і будьмо певні, Божа Мати допоможе нам нести всі наші повсякденні скорботи та вкаже нам дорогу до Царства Небесного.

© Підготувала Віталія Вакарова, газета Православне Закарпаття

pravsvit.org

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.