В Ужгороді у Хрестопоклонну неділю молитовно вшанували 100-річчя II-го Мараморош-Сиготського процесу

z8rev_kdYHA 3 березня 1914 року в Сиготі (сучасна Румунія) був винесений ганебний вирок 32-м закарпатцям у справі релігійного руху по відродженню Православ’я. 2014 рік в Мукачівській Православній єпархії – рік вшанування мучеників та сповідників, що постраждали в процесі. У Хрестопоклонну неділю з нагоди 100-річчя II-го Мараморош-Сиготського процесу Високопреосвященніший Феодор, архієпископ Мукачівський і Ужгородський звершив урочисте богослужіння в Свято-Хресто-Воздвиженському соборі м. Ужгород.

Помолитися зі своїм архіпастирем в собор зібралися тисячі вірян.

Після закінчення Літургії архієпископ Мукачівський і Ужгородський Феодор виголосив проповідь, у якій символічно порушив тему страждання людей. «Людина на землі страждає, переносить чимало скорбот. Недавній наш подвижник благочестя святитель Ігнатій (Брянчанінов) сказав такі слова, які я не міг прийняти, не міг зрозуміти. Розумію і приймаю глибоко в своє серце. Слова такі: «Ангели заздрять людям тільки тим, що люди мають можливість страждати». Дивні і незрозумілі слова. Як можна заздрити стражданню? Усе дуже просто. Якщо ми можемо виразити свою вірність Богу через страждання, через муки або терпіння скорбот, ми тим самим виражаємо любов до свого Творця», – наголосив владика.

Після проповіді, владика, на фасадній стороні собору освятив пам’ятну, гранітну дошку зі списком 32-х постраждалих.

Святкове богослужіння в записі транслювала ЗОДТРК «Тиса1».
Нагадаємо, що не так давно, 8-9 лютого Мукачівська Православна єпархія спільно з УжНУ провела міжнародну наукову конференцію присвячену процесу під назвою: «Релігійно-політичні трансформації в Центрально-Східній Європі у першій половині ХХ ст.». Заплановано ще низку заходів у 2014 році, щодо вшанування сповідників благочестя постраждалих у процесі.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.