Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»

«Замок» розпочинає серію публікацій, присвячених релігійним організаціям Закарпаття. З-поміж 37 конфесій, течій і напрямків, зареєстрованих в області, православна громада – одна з найбільш численних. Сьогодні наша розмова з Архієпископом Мукачівським і Ужгородським Феодором.

«Я найщасливіша людина у світі»
– Ваше Високопреосвященство, як Ви прийшли в Церкву? Що найважче у служінні Богу і людям?
– Це сталося не раптово. Якийсь внутрішній поклик завжди вів мене дорогою до Божого храму. Я виховувався в сім’ї військовослужбовця, тому ззовні на мій вибір ніхто не вплинув. Батьки не були проти мого вступу до духовної семінарії, але категорично заперечували прийняття мною чернечого постригу. Однак пізніше я все ж дістав батьківське благословення.
Мені доводилося неодноразово наголошувати: я найщасливіша людина у світі, бо став монахом і священнослужителем. Часто мене запитують, ким би став, якщо не монахом? Безперечно, відповідаю, що якби не був монахом, то обов’язково… став би монахом і священнослужителем.
Найважчим у моєму служінні є те, що доводиться багато разів бачити біль інших людей. У такі хвилини інколи недостатньо слова втіхи. Щоб цей біль угамувати, потрібно співпережити його разом з іншим. Потрібно жити цим болем, за апостолом Павлом, а це дуже непросто.
– Чим сьогодні живе Мукачівська єпархія?
– Якщо хтось скаже, що нині важкий період для Церкви, – не погоджуюсь. Хіба в часи тоталітарного комунізму було легше? Кожен відтинок має свої піднесення та свої негаразди. У всі часи місія Церкви однакова. Коротко важко описати те, чим живе нині Мукачівська православна єпархія. Рекомендую стежити за нашим офіційним сайтом www.m-church.org.ua, на якому можна дізнатися про життя духовенства, чернецтва та вірників.
– Як ставитеся до заклику об’єднання Церков? Чи є компроміс між Київським і Московським патріархатами?
– На останньому Священному синоді УПЦ відновлено комісію для діалогу з УПЦ КП. Сподіваюся на плідну працю цієї комісії. Наша Церква завжди є ініціатором та прихильником об’єднання й зцілення рани розколу в українському православ’ї.

«Церква молиться за мир»
– Чимало священнослужителів брали участь в останніх революційних подіях у Києві. Яка позиція Мукачівської православної єпархії в цьому конфлікті? Чи може взагалі Церква підтримувати той чи той бік барикад?
– У цьому питанні позиція Мукачівської православної єпархії цілком збігається з думкою всієї Української православної церкви. В офіційних заявах та посланнях неодноразово наголошував: будь-який конфлікт потрібно й можна вирішувати мирними переговорами та компромісом. Адже по обидва боки барикад – наші браття-українці. Ми були свідками жахливих подій, рубіконом яких стала загибель понад сотні людей. Всі бачили невтішне горе матерів та сирітські сльози дітей, які проводили у вічність своїх синів та батьків. Дай, Господи, щоб така трагедія ніколи більше не повторилася. Церква з самого початку і до сьогодні молиться за мир та злагоду в Україні, за вічний спокій тих, хто загинув під час протистоянь.
– А чи бувало, що ваші священики служили в лавах армії? Чи були в історії священики, які воювали за свій народ?
– У нашій єпархії діє потужний відділ із взаємодії з військовослужбовцями. Священики нашої єпархії активно беруть участь у багатьох заходах у військових частинах та військкоматах. Якщо треба буде духовно підтримати наших військових у Криму або в інших «гарячих точках», наші священнослужителі та монахи готові виконати свій благородний обов’язок перед Богом та віт­чизною. Історія знає чимало випадків, коли священики ставали на захист віри, рідної землі та свого народу.

«Якби міг знову відвідати Святу гору Афон, готовий сьогодні ж вирушити туди пішки!»
– Наближається свято Воскресіння Господнього. Як його зустріти?
– Головне – це участь у святкових Пасхальних богослужіннях, що є кульмінацією та змістом Воскресіння Господнього. Пасха – це не формальний празник, а насамперед стан душі. Пасці передує піст, у якому через таїнство сповіді та причастя слід підготувати свою душу до зустрічі з Воскреслим Христом.
Великий піст для традиційних християнських конфесій є однаковим. Церква закликає вірників утриматися від їжі тваринного походження, однак найголовніше – це переродження та оновлення душі через малий подвиг посту та через відверту, щиру участь у таїнствах Церкви Христової. Плоди посту відчує той, хто жертовно, в міру своїх сил послужить ближньому. Наш Предстоятель, Блаженніший Володимир, Митрополит Київський і всієї України, завжди каже: «У піст головне не їсти один одного». Піст – це дзеркало душі, в якому кожен має можливість побачити, ким він є насправді. Не слід забувати, що піст – це не дієта. Утримування від певної їжі має супроводжувати молитва. У народі кажуть, як піст проведеш, таку будеш мати і Пасху.
– Де за кордоном побували? Яка країна вразила Вас найбільше і чому?
– Бував у багатьох країнах Європи та на інших континентах. П’ять років тому вперше відвідав США. Як Колумб відкрив Америку для світу, так я відкрив її для свого світосприйняття. Найбільше вразила Свята гора Афон у Греції. Якби міг знову відвідати її, готовий сьогодні ж вирушити туди пішки!
– Який Ваш життєвий девіз? Про що мрієте?
– Головних життєвих девізів два. По-перше, ніколи і нічого не треба боятися, зокрема й Бога – Його потрібно любити. Другий девіз – це слова з відомої пісні: «Все пройдет: и печаль, и радость». Мрію, аби природа болю людей була зцілена.
– Кажуть, Ви – справжній ґазда, а вдома маєте цілий райський сад…
– Вдома, де проживаю з мамою, тримаємо багато птиці: папуг різних порід, павичів, голубів тощо. Наш двір нагадує невеличкий райський садочок, де все живе і насаджене своїми руками. Вирощуємо батат (солодку картоплю), привезену мною зі США, момордику з Індії та багато інших рослин, якими радісно ділюся з людьми.
Маю ще одне захоплення: люблю хвилини в житті, коли можу побути на самоті. Це трапляється рідко. А взагалі люблю всю чудову, Богом створену природу.

Надія ВИШНЕВСЬКА

Газета “Старий Замок Паланок”. – № 11 (1231). – 21 березня 2014 р.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.