АФОН. Митрополит Феодор став одним із ктиторів нового храму Дохіарського монастиря

7 липня 2019 року, на свято Різдва святого Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна на Афоні в святогорському монастирі Дохіар було звершено відкриття нового храму (параклиса) на честь ікони Божої Матері «Утамуй мої печалі», − про це повідомляє кореспондент афонського православного порталу «АФОНІТ.ІНФО»

Храм побудований на пожертви православних віруючих з України: родини народного депутата Балоги В.І., сім’ї Коліщака В., диякона Ростислава Валіхновського, Бірова Л., Брецко М., Касинець М., Петьовки В., Лилик І., Копина І. , Кукоба Е.

Серед ктиторов нового афонського храму − митрополит Мукачівський і Ужгородський Феодор, а також Володимир Теліженко, що здійснював від імені очолюваного ним Паломницького Центру УПЦ процес взаємодії з монастирем Дохіар і архітектурним бюро, виконував будівельні роботи.

Будівництво цього параклиса було благословенням і заповітом ігумена Дохіарського монастиря старця-архімандрита Григорія (Зуміса). Коли в 2017 році він запропонував прочанам з України побудувати храм, вони відповіли, що хотіли б присвятити його в честь Богородиці. Тоді старець Григорій подумав і сказав, що храм буде в честь ікони Божої Матері «Утамуй мої печалі».

Своє благословення на будівництво старець Григорій дав навесні 2017 року, а вже восени цього ж року ктитори з України приступили до будівельних робіт в монастирі. Вибір місця під будівництво, розробка архітектурного проекту і самі будівельні роботи велися за прямої участі і контролі ігумена Григорія. Всього менше року старець не дожив до завершення будівельних робіт.

Рано вранці 7 липня 2019 року, на свято Різдва святого Іоанна Предтечі і день пам’яті святих новомучеників і сповідників Візантійських (після 1453 р.), з Дохіарському монастиря до новозбудованого храму-параклиса був звершений Хресний хід з частиною глави святого Іоанна Предтечі, ракою з мощами святих новомучеників і сповідників Візантійських, частиною Древа Хреста Господнього, головою святого Феодора Начертанного, мощами сповідників іконоборчого періоду, а також святих мучеників Пантелеймона і Параскеви.

Водосвятний молебень в новому храмі звершив ігумен Дохіарської обителі архімандрит Амфілохій, а першу Літургію в храмі − благочинний монастиря, ієромонах Гавриїл.

На богослужінні був присутній митрополит Мукачівський і Ужгородський Феодор, який є одним з ктиторів нового храму, диякон Ростислав Валіхновський, а також ктитори і паломники з Хмельницька, Ужгорода, Мукачева, Києва та інших міст України.

У вітальному слові в трапезній Дохіарського монастиря ігумен Амфілохій подякував паломникам з України, наголосивши на важливості збереження єдності православних, і висловив надію, що Дух Божий вдихне мир і єдність в наші серця. Він також зазначив, що братія монастиря по натхненню покійного старця Григорія теж брала активну участь в будівництві храму: «Не будемо згадувати про їх працю, про краплі сліз і поту, про роботу за графіком і поза графіком, про нічні іноді недосипання в будівництві цього пареклісу. Згадаймо тільки слова нашого дорогого старця Григорія, сказані в іншому випадку, але вельми відповідні зараз: “Цей храм насправді зведений ангелами”. Нехай же Богородиця, Яка завжди втамовує печалі тих, хто звертається до Неї, наповнить миром серця всіх православних, де б вони не знаходилися».

Як відзначили в Дохіарському монастирі, новий храм − один з найкрасивіших на Святій Горі, і став справжньою новою окрасою Афона.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.