14 жовтня Церква Христова молитовно вшановує день Покрови Пресвятої Владичиці нашої Богородиц і Приснодіви Марії. В день престольного свята вже традиційно керуючий Мукачівською єпархією Високопреосвященніший Феодор, архієпископ Мукачівський і Ужгородський з архіпастирським візитом відвідав Свято-Покровський храм-пам’ятник міста над Ужем.

Перед храмом владику привітав настоятель храму, благочинний Ужгородського району − протоієрей Миколай Кабаці та численні парафіяни.

Архієрею співслужило духовенство міста Ужгорода та району. На архієрейське богослужіння зібралися тисячі ужгородців та гостей міста.

Під час богослужіння архієрей разом з боголюбивою паствою молилися за припинення кровпролиття та спокій в нашій рідній Українській державі.

Також на богослужінні була піднесена особлива молитва за українських воїнів, які нині захищають Вітчизну.

Після святкового богослужіння владика звернувся до вірників зі словами проповіді, в якій закликав всіх до посиленої молитви, через яку  кожна віруюча душа відчуває Боже благовоління.

Після відпусту владика ще раз звернувся до всіх присутніх з архіпастирським словом, в якому привітав настоятеля і громаду з престольним святом.

В кінці архієрей призвав на всіх Боже благословення.

Фото богослужіння: Іван ФЕННИЧ

Стисло про свято: Покрова (Покрови, Святої Покрови, Покрови Пресвятої Богородиці) — свято, надзвичайно шановане у православному світі й, зокрема, в Україні. Започатковане воно у Візантії, де було збудовано храм Пресвятої Богородиці на честь перемоги Константинополя над завойовниками (X століття). Це свято пов’язане з ім’ям святого Андрія. Коли місту загрожувала сарацинська навала, святий Андрій під час молитви побачив у небі Пресвяту Діву Марію, яка розкрила над християнами свій омофор (покров). Таке заступництво Богородиці додало сил візантійцям, і вони дали достойну відсіч чужинцям.

 

 

 

Рубрика “Цікаве про Храм”

Пропонуємо вам переглянути матеріали медіа з історії Покровського храму-пам’ятника м. Ужгорода:

“Втрачений Ужгород: музей атеїзму у Покровській церкві”

“Таємниця іконостасу Покровського храму м. Ужгорода”

“Коломацький Всеволод Володимирович”

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.