Відійшов у вічність клірик єпархії – протоієрей Петро Фельцан (09.06.1961-25.04.2016) (НЕКРОЛОГ) (ОНОВЛЕНО)

У понеділок Страсного тижня, 25 квітня, відійшов у вічність настоятель Петро-Павлівського храму села Мала Мартинка, що в Свалявському благочинні – протоієрей Петро Фельцан.

З біографії

Протоієрей Петро Фельцан
Протоієрей Петро Фельцан

Майбутній священнослужитель Фельцан Петро Васильович народився 9 червня 1961 року в селі Заріччя, Іршавського району.

З 1968 по 1978 роки навчався в Загальноосвітній школі I-III ступенів села Заріччя.

1978-1980 рр. працював в сільському радгоспі «Радянське Закарпаття».

З 1980 по 1982 рік ніс службу в лавах радянської армії. Відразу після демобілізації з 1982 по 1985 рік продовжив працювати у вказаному радгоспі села.

В 1985 році вступає до Одеської духовної семінарії, яку закінчив в 1989 році.

В рекомендації місцевого священика, настоятеля Свято-Духівського храму села Заріччя − протієрея Василія Піпаш на абітурієнта семінарії Петра Фельцан написано наступне: «Петро є вихідцем з благочестивої сім’ї. Як батьки, так вся сім’я, завжди відрізнялися своєю простотою і любов’ю до Святої Церкви. Ці добрі і благочестиві якості його батьків передалися і їхньому сину Петру, який увібрав їх і показав себе, не дивлячись на свої роки з дуже доброї сторони. З юних років Петро завжди проявляв інтерес і любов до Церкви, яку завжди акуратно відвідує, бере участь в богослужіннях, читає і співає на кліросі. Своєю благочестивою поведінкою заслужив повагу прихожан Свято-Духівського храму та мешканців села. Своєю скромністю, благочестям та любов’ю до Святої Церкви показав себе добрим і благочестивим християнином. Повністю заслуговує на те, щоб ці добрі якості успадковані від батьків і ним придбані не були «закопані в землю», але примножені в розвинуті в наших духовних школах».

nC10MF_svuQ12 липня в день молитовної пам’яті святих апостолів Петра і Павла 1987 року керуючим Мукачівською єпархією, Преосвященнішим Дамаскіном (Бодрим), єпископом Мукачівським і Ужгородським в Петро-Павлівському храмі смт. Мижгіря був висвячений в сан диякона. Відповідне посвідчення за № 750 було видане канцелярією єпархії 14 липня.

8 жовтня того ж року в день молитовної пам’яті преподобного Сергія Радонезького вихованець 3-го класу ОДС диякон Петро, Високопреосвященнішим Сергієм (Петров), митрополитом Одеським і Херсонським під час Божественної літургії в Свято-Успенському храмі Одеського чоловічого монастиря рукоположений в сан священика. Відповідне посвідчення за № 1525 було видане канцелярією 15 жовтня 1987 року. До присяги ставленика приводив ректор ОДС, протоієрей Олександр Кравченко та благочинний Болградського округу, настоятель Свято-Преображенського собору м. Болграда Одеської області, протоієрей Миколай Тіхонов.

25 травня 1989 року випускник ОДС під час Божественної літургії в Свято-Успенському храмі Одеського монастиря митрополитом Одеським і Херсонським Сергієм нагороджений правом носіння «набедриника». Посвідчення про це за № 1108 було видане 25 травня 1989 року.

kmlQQNjVfsAВ характеристиці інспектора семінарії, архімандрита Тіхона (Бондаренко) на випускника духовної школи Фельцан Петра написано наступне: «За час навчання в семінарії зарекомендував себе з позитивного боку. Успішність добра. З друзями дружелюбний. Працелюбний, енергійний та послушний. Поважає старших».

Відповідно до указу за № 817 від 4 серпня 1989 року преосвященнішого Євфімія (Шутак), єпископа Мукачівського і Ужгородського священик Петро Фельцан був призначений настоятелем Свято-Петро-Павлівського храму села Мала Мартинка та Свято-Гєоргієвського храму села Тибава Свалявського благочиння.

Під час Божественної літургії 8 жовтня 1997 року в день молитовної пам’яті преподобного Сергія Радонезького «За усердне служіння на благо Святої Церкви» настоятель Свято-Петро-Павлівського храму села Мала Мартинка отець Петро владикою Євфімієм був нагороджений правом носіння «хреста з прикрасами». Посвідчення про це за № 826 було видане канцелярією Мукачівської єпархії 13 жовтня 1997 року.

За Божественною літургією в Свалявському Свято-Тройце-Кирило-Мефодіївському жіночому монастирі 25 травня 2002 року в день молитовної пам’яті рівноапостольних Кирила та Мефодія «За усердне служіння на благо Святої Церкви» настоятель Свято-Петро-Павлівського храму села Мала Мартинка преосвященнішим Агапітом (Бевцик), єпископом Мукачівським і Ужгородським був нагороджений правом носіння «мітри». Посвідчення про це за № 179 було видане канцелярією Мукачівської єпархії 26 червня  2002 року.

Протоієрей Петро Фельцан
Протоієрей Петро Фельцан

23 червня 2013 року за Божественною літургією в Свято-Троїцькому храмі села Заріччя «За усердне служіння на благо Святої Церкви» отець Петро високопреосвященнішим Феодором, архієпископом Мукачівським і Ужгородським був нагороджений правом «звершувати Божественну літургію в святкові та воскресні дні з відкритими Царськими воротами до Отче наш». Посвідчення про це за № 244 було видане канцелярією Мукачівської єпархії 23 червня того ж року.

Єпархіальне управління на чолі з Високопреосвященнішим Феодором, архієпископом Мукачівським і Ужгородським приносить щирі співчуття родині померлого та молиться за спокій його душі. Вічна пам’ять справжньому пастирю Христової Церкви.

06DP2z2KB1oВідспівування клірика єпархії відбулося у вівторок, 26 квітня у храмі на честь святих апостолів Петра та Павла села Мала Мартинка. Чин похорону отця Петра на який зібралися понад 80 священнослужителів єпархії, очолив секретар Мукачівської єпархії − протоієрей Віктор Місо.

Джерело:

Особова справа протоієрея Петра Фельцан // Архів Мукачівської Православної єпархії

Вчений секретар

Богословсько-історичного науково-дослідного

центру імені архімандрита Василія (Проніна),

голова Інформаційного відділу Мукачівської єпархії

протоієрей Олександр Монич

Фото: Віталій Муха

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.