ХУСТ. Керуючий Мукачівською єпархією взяв молитовну участь в ювілейних святкуваннях, очолюваних Предстоятелем

26 листопада, у вівторок 24-го тижня після П’ятидесятниці в день молитовної пам’яті святителя Іоанна Златоустого, архієпископа Константинопольського в кафедральному соборі на честь святих рівноапостольних Кирила і Мефодія, що в м. Хуст відбулися богослужбові святкування з нагоди 25-ї річниці від створення Хустської єпархії.

Ювілейне богослужіння та урочистості очолив Предстоятель Української Православної Церкви, Блаженніший Онуфрій, митрополит Київський і всієї України.

На запрошення Високопреосвященнішого Марка, митрополита Хустського і Виноградівського участь в святковому богослужінні взяв також керуючий Мукачівською єпархією, Високопреосвященніший Феодор митрополит Мукачівський і Ужгородський, який напередодні свята, взяв також участь в святковому Всенічному бдінні.

За богослужінням Його Блаженству співслужили керуючий справами УПЦ, Високопреосвященніший Антоній, митрополит Бориспільський і Броварський, постійний член Священного Синоду УПЦ, Високопреосвященніший Марк, митрополит Хустський і Виноградівський, Високопреосвященніший Августин, митрополит Білоцерківський і Богуславський, Високопреосвященніший Іоанн, митрополит Херсонський і Таврійський, Високопреосвященніший Агапіт, митрополит Могилів-Подільський і Шаргородський, Високопреосвященніший Єфрем, архієпископ Бердянський і Приморський, Преосвященніший Парамон, єпископ Сергієво-Посадський, Преосвященніший Симеон, єпископ Угольський, Преосвященніший Амвросій, єпископ Згурівський, духовенство і чернецтво Хустської та Мукачівської єпархій, а також гості у священному сані.

Великі кількість паломників зібрались цього дня аби піднести свої щирі молитви до всемогутнього Бога разом зі своїм Предстоятелем. За Літургією була піднесена сугуба молитва про мир в Україні та про єдність Православної Церкви.

Після богослужіння Блаженніший митрополит Онуфрій звернувся до архієреїв, духовенства та всіх присутніх зі словами проповіді, привітав керуючого єпархією, митрополита Марка з ювілеєм утворення єпархії та побажав милості Господньої.

З історії Хустської єпархії:

Відповідно до Постанови Священного Синоду УПЦ від 29 липня 1994 року (Журнал №15) відбувся поділ Мукачівської єпархії на дві самостійні. З Мукачівської єпархії було виокремлено − Хустську.  До складу Хустської були включені такі райони: Рахівський, Тячівський, Хустський, Виноградівський, Воловецький  та Міжгірський.

Відповідно до Постанови Священного Синоду УПЦ від 22 листопада 1995 року (Журнал №71) Воловецьке благочиння, враховуючи його географічне положення (близкість до Мукачівського Єпархіального центру) було переуступлено до складу Мукачівської єпархії.

Від часу заснування єпархії, керуючими архієреями Хустської єпархії були:

  1. Єпископ Мефодій (Петровцій) (30.08.1994-22.11.1998)
  2. Митрополит Агапіт (Бевцик) (22.11.1998-26.07.2000)
  3. Митрополит Іоанн (Сіопко) (26.07.2000-22.11.2006)
  4. Єпископ Іполит (Хілько) (22.11.2006-12.12.2007)
  5. Митрополит Марк (Петровцій) (з 14.12.2007)

Підготовлено за матеріалами монографії: 

Протоієрей Сергій Ярема. Історія Хустської єпархії Української Православної Церкви з часу заснування по сьогоднішній день (1994-2019 рр.). Ужгород: ТДВ “Патент”, 2019. 136 с.: іл.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.