УКРАЇНА-НІМЕЧЧИНА-СЛОВАЧЧИНА-ГРУЗІЯ-МОЛДОВА. Єпархія взяла участь у створенні «Ужгородської Декларації» природоохоронного форуму Східної Європи

Як повідомляє http://zakarpattya.net.ua в Ужгороді на Міжнародній конференції створили природоохоронний форум Східної Європи.

Прийняттям спільної Декларації духовенства, вчених і громадських діячів в Ужгороді завершилася Міжнародна конференція «Церква і суспільство за збереження довкілля у Східній Європі»: охорона створіння», яка від 7 до 9 жовтня проходила в Катехитичному духовному центрі Мукачівської дієцезії РКЦ та в інших місцях на Закарпатті. Ініціаторами зустрічі стали Інститут еколого-релігійних студій в Ужгороді та NABU (Спілка охорони природи Німеччини).12-88-451

З вітанням до присутніх звернулися Голова Комісії у справах екології та туризму Конференції Римо-Католицьких Єпископів України єпископ Мукачівський Антал Майнек, єпископ-помічник Мукачівської греко-католицької єпархії Ніл Лущак, Директор програм Спілки охорони природи Німеччини Борис Тіхоміров, Секретар ECEN (Європейської Християнської Екологічної Мережі) Петер Павлович.

На запрошення організаторів конференції з благословення керуючого Мукачівською єпархією, Високопреосвященнішого Феодора, архієпископа Мукачівського і Ужгородського участь в науковому дійстві взяв настоятель Свято-Хресто-Воздвиженського кафедрального собору Ужгорода, протоієрей Димитрій Сидор. Отець Димитрій зачитав до присутніх гостей та науковців вітальну адресу владики Феодора та виступив перед присутніми з доповіддю.

До учасників форуму вітальні адреси також надіслав ординарій Кишинської дієцезії єпископ Антон Коша. В роботі конференції взяли також участь заступник муфтія Головного управління мусульман України Шейх Рустам Гафурі, референт Бюро УГКЦ з питань екології Київської архієпархії о. Роман Романович. Найбільші закордонні делегації прибули з Німеччини і Грузії.

З уст духовенства різних Церков і віровизнань звучали молитви за збереження Божого створіння. Крім доповідей і «круглих столів» відбулося спілкування з представниками влади, працівниками лісового господарства. Учасники конференції взяли участь в богослужіннях у храмах Ужгорода, відвідали Карпатський біосферний заповідник.

Підсумком конференції духовенства і екологів з України, Німеччини, Словаччини, Грузії, Молдови стала Ужгородська Декларація про створення природоохоронного форуму Східної Європи, Секретаріат якого запропоновано розмістити в Інституті еколого-релігійних досліджень в місті Ужгороді. Цей Інститут упродовж років успішно здійснює екологічні програми Конференції Римсько-Католицьких Єпископів України і Мукачівської греко-католицької єпархії та розвиває співпрацю з природоохоронними структурами інших Церков і релігійних організації в Україні та за рубежем.

«Ця конференція була для нас надзвичайно важливою, – сказав директор Інститут доцент Олександр Бокотей. – Християнські екологічні організації Східної Європи нарешті об’єдналися у форум, що засвідчила підготовка учасниками конференції Ужгородської Декларації. Це надзвичайно важливий документ для всієї Європи. Часто те, що вирішується на захист природи в Західній Європі, до східної частини нашого континенту не доходить, або реалізується в нас в іншому виконанні. Голос Східної Європи часто не чують на Заході, однак він повинен бути почутий, оскільки ми маємо багато-що запропонувати світу. Східна Європа знаходиться в складних трансформаційних процесах, проте це дає нам можливість підготувати нестандартні рішення, мобілізуватися, об’єднатися навколо порятунку створеного Богом світу».

Костянтин Чавага

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.