Престольне свято Покровського храму-пам’ятника в Ужгороді (+АУДІО)

14 жовтня Церква Христова молитовно вшановує день Покрови Пресвятої Владичиці нашої Богородиц і Приснодіви Марії. В день престольного свята вже традиційно керуючий Мукачівською єпархією Високопреосвященніший Феодор, архієпископ Мукачівський і Ужгородський з архіпастирським візитом відвідав Свято-Покровський храм-пам’ятник міста над Ужем.1517398_1513100768959698_8103701392771812341_n

Перед храмом владику привітав настоятель храму, благочинний Ужгородського району − протоієрей Миколай Кабаці та численні парафіяни, які піднесли владиці красивий букет квітів та запашний коровай. Настоятель, подаючи хрест своєму архіпастирю, запросив його піднести свої молитви за мир, злагоду в нашій державі.

Архієрею співслужило духовенство міста Ужгорода та району. На архієрейське богослужіння зібралися тисячі ужгородців та гостей міста. Участь в богослужінні взяли мер міста Б.Є. Андріїв, прокурор Закарпатської області В. Гаврилюк, представники депутатського корпусу обласної та міської влади, а також головуючі силових відомств міста.

Під час богослужіння архієрей разом з боголюбивою паствою на молилися за припинення кровпролиття та спокій в нашій рідній Українській державі.14682027_566635780206573_75932336722134866_o

Також за благословенням Предстоятеля Української Православної Церкви, Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, на богослужінні була піднесена особлива молитви за українських воїнів, які нині захищають Вітчизну. В кінці літургії була звершена панахида за солдатами, котрі загинули в різні часи при виконанні свого військового обов’язку.

Після святкового богослужіння владика звернувся до вірників зі словами проповіді в якій закликав всіх до посиленої молитви до Богородиці особливо в цей день за мир в нашій державі та созесердив увагу присутніх на вшануванні матері. Серед іншого архієрей сказав: «Ми всі сьогодні прийшли в гості до Божої Матері, адже це місце є Її будинком і Вона є Господинею цього свята! Нині ми також вклоняємося найдорожчим людям у світі – нашим матерям, які ціле життя носять нас в серці і завжди зігрівають своєю безмежною любов’ю. Низько склоніться перед матерями, які дарували нам життя, а якщо ненька відійшла до вічності – безперестанно моліться, роздаючи милостиню… Ще раз всіх сердечно вітаю зі святом і нехай Покров Божої Матері не тільки сьогодні, а щодня перебуває над кожною людиною і, особливо, над нашими святими матерями!», – наголосив у своєму вітальному слові архіпастир.

Після відпусту владика ще раз звернувся до всіх присутніх з архіпастирським словом, в якому привітав настоятеля і громаду з престольним святом.

В кінці архієрей призвав на всіх Боже благословення.

ФОТО: Віталій Муха

Стисло про свято: Покрова (Покрови, Святої Покрови, Покрови Пресвятої Богородиці) — свято, надзвичайно шановане у православному світі й зокрема в Україні. Започатковане воно у Візантії, де було збудовано храм Пресвятої Богородиці на честь перемоги Константинополя над завойовниками (X століття). Це свято пов’язане з ім’ям святого Андрія. Коли місту загрожувала сарацинська навала, святий Андрій під час молитви побачив у небі Пресвяту Діву Марію, яка розкрила над християнами свій омофор (покров). Таке заступництво Богородиці додало сил візантійцям, і вони дали достойну відсіч чужинцям.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.