Депутати Верховної Ради України дозволили релігійним організаціям засновувати учбові заклади

 Відтепер релігійні організації зможуть засновувати навчальні заклади – дитсадки, технікуми, позашкільні заклади, школи й університети, які будуть ліцензуватись і надавати освіту державного стандарту.

2 червня, Верховна Рада України ухвалила закон “Про внесення змін до деяких законів України щодо заснування релігійними організаціями навчальних закладів” (Реєстраційний №1447). За дане рішення проголосували 237 із 327 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.

Даним законом вносяться зміни в частину четверту статті 11 Закону України «Про загальну середню освіту». Ними передбачено, що релігійні організації, статути (положення) яких зареєстровано у встановленому законодавством порядку, можуть бути засновниками (власниками) загальноосвітніх навчальних закладів.

Також внесено зміни до Закону України «Про дошкільну освіту». Ними передбачено, що у дошкільних навчальних закладах допускається діяльність релігійних організацій за умови, що вони є засновниками такого дошкільного навчального закладу.

Законом передбачено, що релігійні організації, статути (положення) яких зареєстровано у встановленому законодавством порядку, можуть бути засновниками (власниками) дошкільних навчальних закладів.

В прикінцевих положеннях зазначається, що цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через один місяць з дня, наступного за днем опублікування цього Закону.

Також зазначено, що Кабінет міністрів має протягом одного місяця з дня набрання чинності цим Законом привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом та забезпечити перегляд і приведення центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом; забезпечити набрання чинності відповідними нормативно-правовими актами одночасно з введенням в дію цього Закону.

У коментарі співавтор закону професор Віктор Єленський, заступник голови Комітету ВР з питань культури і духовності, відзначив:

“Ухвалений Верховною Радою законопроект 1447 є важливим кроком у процесі десовєтізації української освіти і дуже принциповою подією у забезпеченні свободи совісті в Україні. Право на створення загальноосвітніх навчальних закладів, яке надається релігійним організаціям, означає, що законодавець покінчив з унікальною для Європи ситуацією: адже в Європейському Союзі немає країн, котрі б забороняли Церквам відкривати публічні школи та вищі навчальні заклади”.

Політик також зауважив, що парламент дослухався до аргументів тих батьків, які мають право визначати, яку саме освіту вони б хотіли дати своїм дітям.

“Це право релігійні організації виборювали понад два десятиліття. Їм, як і правозахисникам і експертам у галузі релігійної свободи, довелось доводити, що розуміння принципу відокремлення Церкви від держави як такого, що означає суцільне вигнання Церкви з публічної сфери, є розумінням ленінсько-сталінським. Що право релігійних організацій на заснування загальноосвітніх навчальних закладів зовсім не означає торпедування світського принципу освіту, – підкреслив Віктор Єленський.

Депутат також зауважив, що засновані навчальні заклади проходитимуть звичайну процедуру акредитації і ліцензування, дотримуватимуться інших вимог Міносвіти.

Голова Комітету з питань науки і духовності Лілія Гриневич, представляючи законопроект у парламенті, пояснила важливість та необхідність цих змін.

“Сьогодні будь-яка організація чи приватна особа має право заснувати школу, а релігійна організація не має такого права. І це повністю суперечить Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», де закріплено право батьків виховувати своїх дітей відповідно до своїх переконань та ставлення до релігії”, – зауважила вона.

Водночас, голова Комітету наголосила: “Щоб видавати документи про освіту, ці школи мають пройти ліцензування, виконувати державну програму і тільки як доповнення створювати свою виховну систему”.

Слід зауважити, що в Європі та США засновані церквами школи мають вже кількасот річну історію, здебільшого користуються популярністю через високу якість освіти, а в деяких країнах – отримують пряме державне фінансування.

За матеріалами religions.unian.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.