«Знайти, лікувати та вилікувати кожного!» – триває місячник, приурочений Всесвітньому дню боротьби із туберкульозом

Що треба знати про туберкульоз та його профілактику

«Знайти, лікувати та вилікувати кожного!» Саме під таким гаслом, ініційованим Всесвітньою організацією охорони здоров’я, у цьому році проходить місячник, приурочений Всесвітньому дню боротьби із туберкульозом. В усьому світі День боротьби із туберкульозом має велике значення для привернення увагу до проблеми туберкульозу та покращення обізнаності населення дану хворобу.

Масштаби епідемії

Відколи існує людство на нашій планеті, відтоді існує і туберкульоз. Вже понад 20 років в Україні триває епідемія туберкульозу, чергова хвиля якої розпочалася у 1993 році. Сьогодні проблема туберкульозу вийшла за рамки суто медичної галузі та набула статусу проблеми загальнодержавного значення, не дарма її визнано однією із найактуальніших медико-соціальних проблем в усьому світі. У світі налічується 50– 60 мільйонів хворих на туберкульоз, щороку захворює близько 7 – 10 мільйонів та помирає 3 мільйони осіб. Третина населення Земної кулі інфікована туберкульозною паличкою. Щосекунди одна людина заражається збудником туберкульозу.

Ситуація з туберкульозу на Закарпатті

Епідемічна ситуація з туберкульозу на Закарпатті є стабліьною. Захворюваність туберкульозом в області у 2014 році становила 58,3 випадків на 100 тисяч населення. Захворюваність серед дітей є майже у два рази нижчою за середню по Україні та становить 4,5 випадків на 100 тисяч дитячого населення. Серед хворих на туберкульоз переважає непрацююче населення – майже 80%.

Що таке туберкульоз?

Туберкульоз (сухоти) – інфекційне захворювання, яке викликається мікобактерією туберкульозу, так званою паличкою Коха. Найбільш розповсюдженою формою захворювання є туберкульоз легень. Виділяють «відкриту» форму туберкульозу легень, при якій людина є заразною для оточуючих, так як виділяє в навколишнє середовище мікобактерію туберкульозу. Туберкульоз, окрім легень, може уражати і інші органи – нирки, кістки, суглоби, мозок, кишківник, шкіру, лімфатичні вузли. Це так званий “позалегеневий туберкульоз”, який є незаразною формою захворювання. У таких випадках туберкульоз загрожує тільки життю хворої людини. Особливою формою захворювання є хіміорезистентний туберкульоз, коли мікобактерія туберкульозу нечутлива до основних протитуберкульозних препаратів. Найбільш частою причиною виникнення хіміорезистентності мікобактерії туберкульозу є часті перерви та недотримання пацієнтом режиму лікування, а також мутація збудника.

Як заражаються туберкульозом?

Основне джерело – хворий на відкриту форму туберкульозу. Як правило, туберкульозом заражаються при вдиханні повітря, в якому є збудник захворювання – мікобактерія туберкульозу. Цей мікроорганізм є досить стійкий у навколишньому середовищі, він не боїться холоду, короткої дії високих температур. Довгий час зберігається в пилу, ґрунті, в снігу, в льоді. Збудник туберкульозу добре пристосувався до людини, а людина-до нього. Мікобактерія туберкульозу легко потрапляє в організм людини, але захворювання викликає рідко, вона вступає в «мирні» відносини з імунною системою, яка контролює його перебування в організмі. У «мирних» відносинах з людиною паличка Коха знаходиться в «дрімаючому» стані і захворювання не виникає протягом всього життя. Лише у 10% осіб, заражених паличкою Коха, при зниженні імунітету та ослабленні організму розвивається туберкульоз.

Хто частіше хворіє на туберкульоз?

Найчастіше, це особи із ослабленим імунітетом внаслідок зловживання алкоголем, наркотиками, тютюном, таких захворювань як цукровий діабет, СНІД, виразкова хвороба шлунку, тривалого прийому гормонів та препаратів, що знижують опірність імунної системи. Також туберкульозом можуть хворіти люди, у яких імунна система ослаблена через надмірні перевантаження і виснаження організму, які можуть виникати при перевтомі, надмірних фізичних навантаженнях, стресах, незадовільному харчуванні, у тому числі виснажливих низькокалорійних дієтах. Високий ризик захворіти на туберкульоз є при близькому контакті з хворим на заразну форму туберкульозу. Зараження може відбутись в закритих приміщеннях, які погано провітрюються, де знаходиться або знаходився хворий на туберкульоз, в громадському транспорті, інших громадських місцях з великим скупченням людей. Імовірність зараження недугою значно знижується на свіжому повітрі та у добре провітрюваних приміщеннях.

Ознаки туберкульозу

На початкових стадіях захворювання будь-які зовнішні ознаки туберкульозу відсутні. Часто туберкульоз виявляється випадково при профілактичному флюорографічному обстеженні, коли ще немає ознак захворювання. Це свідчить про те, що недуга виявлена “досимптомній” стадії, коли ураження легень є незначним і ще не впливає на загальний стан організму. При значному ступені ураження легенів можуть з’являтися ознаки загального знедужання. Але, зазвичай, на це мало хто звертає увагу. Найбільш частими ознаками хвороби є наступні загальна слабкість, – значне потовиділення вночі, кашель тривалістю більше 2-3 тижнів, безпричинна втрата ваги, підвищення температури тіла до 370С і вище. В деяких випадках може бути кровохаркання, біль в грудній клітині, задишка. Наявність будь яких із вищезазначених ознак захворювання повинні насторожити кожного та звернутися до лікаря для проведення обстеження.

Туберкульоз виліковний!

До відкриття протитуберкульозних препаратів туберкульоз був практично невиліковним. Головний метод лікування – прийом протитуберкульозних препаратів. На сучасному етапі розроблено ефективні схеми лікування туберкульозу, які дозволяють вилікувати хворобу. Лікування туберкульозу є тривалим – до 6 місяців, а при хіміорезистентних формах сягає 12-20 місяців. Хіміорезистентний туберкульоз дещо гірше піддається лікуванню, ніж чутливі форми туберкульозу, та вимагає більших витрат держави на закупівлю високовартісних протитуберкульозних препаратів. В Україні діє Загальнодержавна цільова соціальна програма протидії захворюванню на туберкульоз на 2012-2016 роки, за рахунок якої, а також благодійної допомоги Глобального фонду боротьби з туберкульозом пацієнти повністю безоплатно забезпечуються протитуберкульозними препаратами. Дотримання рекомендацій лікаря, призначеного режиму лікування забезпечить повне одужання. Пам’ятайте: жодним відомим народним засобом не можна вилікувати туберкульоз

Профілактика перш за все

Пам’ятайте про головне: краще попередити захворювання аніж його лікувати! Своєчасне виявлення хвороби – запорука ефективного лікування і повного видужання. З метою виявлення туберкульозу необхідно підліткам та дорослим своєчасно проходити профілактичне флюорографічне обстеження, діткам – туберкулінову пробу Манту. При найменшому погіршенні самопочуття обов’язково звернутися до лікаря для відповідного обстеження. Щоб не захворіти на туберкульоз:  уникайте прямих контактів із хворими на туберкульоз;  користуйтеся особистими предметами гігієни;  ведіть здоровий спосіб життя: регулярно відпочивайте, виконуйте фізичні вправи;  відмовтеся від шкідливих звичок;  для підвищення імунітету вживайте поживну їжу, багату на вітаміни, білки, та мінеральні речовини;  не купуйте продукти на стихійних ринках, вони можуть бути заражені мікобактеріями туберкульозу;  регулярно провітрюйте житло, не допускайте накопичення пилу в приміщенні.

Ваше здоров’я – у Ваших руках!

Любов Марковцій, генеральний директор ОКТМО”Фтизіатрія”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.