ВР прийняла за основу законопроект про служіння капеланів у СІЗО і тюрмах

Парламент підтримав у першому читанні законопроект № 1154 щодо діяльності священиків-капеланів в органах та установах пенітенціарної системи для здійснення душпастирської опіки серед арештованих і засуджених. За це проголосували 229 народних депутатів на пленарному засіданні 11 лютого 2015 року, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Обговорення цієї ініціативи засвідчило, що в парламенті є розуміння важливості душпастирської опіки арештованих і засуджених з боку священнослужителів.

Автором проекту виступив депутат Юрій Мірошниченко («Опозиційний блок»). У розробці цих законодавчих змін ще у 2013 році брали участь представники Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, Інституту релігійної свободи та Державної пенітенціарної служби України.

“Кожна засуджена людина буде мати необмежену можливість, якщо їй потрібно, зустрічатися з священнослужителем. Це важливо для тієї людини, яка сьогодні стала на шлях виправлення”, – наголосив голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем’якін (ВО «Батьківщина»).

Заступник голови Комітету з питань культури і духовності Віктор Єленський («Народний фронт») відзначив, що запропонований законопроект містить три важливих речі.

“По-перше, він дозволяє доступ священика не просто до всіх ув’язнених, а і до тих, хто тільки взятий під варту. По-друге, він гарантує недоторканність права на сповідь і конфіденційність сповіді. По-третє, він гарантує доступ до душпастирювання не тільки ув’язненим, а і персоналу місць позбавлення волі, який, як ви знаєте, знаходиться в достатньо важких умовах і потребує душпастирської уваги не меншою мірою ніж, власне, ув’язнені”, – заявив депутат.

Депутат Павло Унгурян («Народний фронт») нагадав парламентарям, що капелани відвідують колонії, тюрми вже тривалий час з часів незалежності України. “І це дає дуже і дуже позитивний результат. І цим законом ми фактично легалізуємо ту велику роботу, яку роблять церкви у цих закладах виховання і відбування покарань”, – підкреслив парламентар.

У підсумку цю законодавчу ініціативу підтримали 67 депутатів фракції «Народний фронт», 62 від Блоку Петра Порошенка, 26 – «Самопоміч», 18 – Радикальна партія О.Ляшка, 14 – Батьківщина, по 10 – «Опозиційний блок» та група «Економічний розвиток», 4 – група «Воля народу», 18 – позафракційних депутатів.

За результатами голосування Верховна Рада прийняла законопроект № 1154 за основу для того, щоб профільний Комітет врахував поправки депутатів та підготував текст до другого читання.

За матеріалами: http://www.religion.in.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.