Престольне свято Кушницького Свято-Введенського жіночого монастиря

4 грудня, у день свята Введення до храму Пресвятої Богородиці, керуючий Мукачівською Православної єпархією, архієпископ Мукачівський і Ужгородський Феодор очолив Божественну літургію в Свято-Введенському жіночому монастирі, що в с. Кушниця Іршавського району.

Його Високопреосвященству співслужили духовенство монастиря та Іршавського благочиння.

При вході в обитель архіпастиря зустрічала настоятельниця – ігуменя Сусана (Грига) з сестрами.

Після завершення літургії архіпастир разом з духовенством звершив молебень до Богородиці.

В кінці богослужіння архіпастир на всіх присутніх закликав Боже благословення.

Довідкова інформація: Заснування Свято-Введенського жіночого монастиря в с. Кушниця Іршавського району, відноситься до листопада 1998 року. Саме тоді завдяки старанням та трудам монахині, а згодом (2005 р.) ігумені та настоятельки Сусанни (Грига) було розпочато монаше життя в обителі.
Ігуменія Сусанна (в миру Грига Меланія Василівна) народилася 6 січня 1938 року. У 1951 році Меланія поступає в жіночий монастир Різдва Божої Матері що в с. Липча Хустського району.
У 1961 році Меланія прийняла монаший постриг в рясу з іменем Ксенія. В зв’язку із закриттям монастиря інокиня Ксенія в 1971 році поступає у Свято-Миколаївський жіночий монастир в м. Мукачево. Цього ж року інокиню переводять на послух до Свято-Данилівського монастиря в м. Москві в приміщенні Московської Патріархії.
У 1975 році інокиня Ксенія повертається в Мукачівський монастир і цього ж року приймає постриг в мантію з іменем Сусанна. у 1991 році монахиня Сусанна повертається у заново відкритий монастир в с. Липча.

У 1998 році монахиня Сусанна розпочинає роботу по відкритті Свято-Введенського жіночого монастиря в с. Кушниця Іршавського району.

4 грудня 2005 року монахиню Сусанну єпископом Мукачівським і Ужгородським Агапітом (Бевциком) було возведено у сан ігуменії.
Відкриття монастиря та перше архієрейське Богослужіння було здійснено з благословення архієпископа Мукачівського і Ужгородського Євфімія (Шутака) 4 грудня 2000 року.

Офіційне відкриття обителі відбулося у 2002 році. Згідно постанови Священного Синоду Української Православної Церкви від 23 квітня 2002 року було вирішено відкрити Свято-Введенський жіночий монастир в с. Кушниця Іршавського району Закарпатської області.

В монастирі на даний час проживає 5 сестер.

Пастирське служіння в обителі проходять: архімандрит Інокентій (Софілканич) та протоієрей Іоанн Бляшинець.

В монастирі діють два храми: Свято-Введенський храм та домовий храм на честь святих Жінок Мироносиць.
Святині монастиря:

1. Ікона Божої Матері “Живоносне Джерело”.

2. Ікона Божої Матері “Семистрільна”.

Богослужіння в монастирі проходить щоденно (вказано Київський час):
1. Вечірня з Повечір’ям починаються о 17:00.
2. Полунощниця і утреня розпочинаються вранці о 3:00.
3) Божественна Літургія розпочинається вранці о 5:00, а в святкові дні о 10:00.
В літній період богослужіння розпочинаються на годину пізніше.

Адреса монастиря: Україна, 90151, Закарпатська обл., Іршавський район, с. Кушниця.Настоятельниця: ігуменя Сусанна (Грига).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.