Директор Богословсько-історичного науково-дослідного центру імені архімандрита Василія (Проніна) взяв участь у міжнародній конференції в Чернігові

28-29 листопада 2014 р. в місті Чернігів відбулася міжнародна наукова конференція «Русь і Афонтисячоліттядуховно-культурних зв’язків» «Русь і Афонтисячоліття духовно-культурних зв’язків», присвячена 1000-річчю давньоруського чернецтва на Афоні і 220-річчя смерті преп. Паїсія ВеличковськогоУ міжнароднійконференції взяло участь близько 80 науковців з різних країн світу. Зокрема, свої доповіді на науковому форумі представили вчені з 17 країн світу: Болгарії, Великобританії, Греції, Італії, Литви, Молдови, Німеччини, Польщі, Російської Федерації, Румунії, Сербії, Словаччини, Словенії, США, України, Франції, Хорватії. Крімтого, на конференції була передбачена також заочна форма участі, завдяки чому більше 30 заочних учасниківтеж змогли представити свої стендові доповіді.

При відкритті конференції було зачитано привітання до учасників від імені Почесного Голови Міжнародного товариства «Друзі Афону» («Friends of Mount Athos», Великобританія), Принца Уельського Чарльза, і від імені Президента Міжнародного товариства «Друзі Афону», Митрополита Калліста (Уера) Діоклейского. Зачитав привітання Ніколас Феннелл – представник Міжнародного товариства «Друзі Афону», магістр мистецтв (Кембридж), доктор філософії (MA (Cantab), PhD), науковий дослідник, член університету Вінчестера (Research Fellow, University of Winchester).

Мукачівську Православну єпархію з благословення архієпископа Мукачівського і Ужгородського Феодора на форумі представляв Юрій Данилець, директор Богословсько-істричного науково-дослідного центру імені архімандрита Василія (Проніна), кандидат історичних наук, Ph. D, доцент кафедри історії України УжНУ, керівник Закарпатського відділення Міжнародного інституту афонської спадщини в Україні. Юрій Васильович представив на обговорення наукової спільноти доповідь на тему:«Духовний вплив Святої гори Афон на відродження та становлення православ’я на Закарпатті (ХХ ст.)». Також він передав вітання учасникам конференції від Високопреосвященного Феодора, Архієпископа Мукачівського та Ужгородського.

На пленарному засіданні відбулася презентація останніх видавничих проектів Афонського Свято-Пантелеймонова монастиря, присвячених 1000-річчю давньоруського чернецтва на Святій Горі Афон. Презентацію провів завідувач архівом, бібліотекою і музеєм Свято-Пантелеймонівського монастиря отець Єрмолай (Чехия). Зокрема, він представив присутнім видані монастирем книги:

1) «Каталог слов’яно-руських рукописів», що зберігаються в архіві та бібліотеці Афонського Свято-Пантелеймонова монастиря;

2) «Афонський період життя архієпископа Василія (Кривошеїна) в документах» (містить досі не публіковані архівні матеріали з особистого архівного фонду архієпископа);

3) «Духовна спадщина афонського старця Ієроніма (Соломенцова)» (містить не публікувалися ранішещоденникові записи, листи, настанови, які зберігаються в архіві Афонського Свято-Пантелеймоновамонастиря).

Робота конференції була розподілена на вісім секцій: Афонські традиції в культурі та мистецтві; Афон за межами Афона: зв’язок Святої Гори з православною ойкуменою; Афон в житті та історії чернецтва; Вплив Афона на писемність і літературний процес; Життя і творчість прп. Паїсія Величковського; Афон в історії України; Афон в богослов’ї та філософії; Традиції паломництва на Афон.

Ініціатором конференції виступив Міжнародний інститут афонського спадщини в Україні спільно з Чернігівським національним педагогічним університетом ім. Т.Г. Шевченко і Афонським інформаційним порталом «Afonit.Info» (www.afonit.info). У складі співорганізаторів конференції також виступили Інститут літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України, Кафедра ЮНЕСКО по компаративний дослідженням духовних традицій, специфіці їх культур і міжрелігійного діалогу, Центр візантійської історії та цивілізації, Коллеж де Франс (Париж, Франція), Міжнародне товариство «Друзі Афону» («Friends of Mount Athos », Оксфорд, Великобританія), Асоціація «Insieme per Athos» («Разом заради Афону», Італія), Науково-дослідний центр вивчення історії релігії та Церкви імені архієп. Лазаря Барановича (Чернігів, Україна), Богословсько-історичний науково-дослідний центр (Мукачево, Україна).

За словами організаторів, конференція покликана стати майданчиком для обміну досвідом, системного й різнобічного обговорення, вивчення та популяризації спадщини, історії та ролі впливу Афона на розвиток духовності, культури, філософії, мистецтва і літератури народів Центрально-Східної Європи, значення Афона і його спадщини в міжкультурному та релігійному діалозі в даному регіоні, а також взаємовідносин і внеску народів Православного Сходу в загальну скарбницю Афона.

З повною програмою міжнародної наукової конференції «Русь і Афон: тисячоліття духовно-культурних зв’язків», переліком учасників та доповідей можна ознайомитися тут >>>

За матеріалами сайту Русский Афон

P. S. Нагадаємо, що на території Мукачівської єпархії, з благословення правлячого архієрея, Закарпатським відділенням Міжнародного інституту афонської спадщини в Україні розпочато пошук інформації про історичні зв’язки наших земель з Святою горою Афон.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.