УЖГОРОД. Парафія Почаївської ікони Божої Матері молитовно відзначила річницю читання Псалтирі

                      «Благословлю Господа на всякое время…»

«Псалом да будет непрестанно в устах твоих»

(преп. Єфрем Сирін)

Минають дні, минають роки…, минув і 2018 рік.

11 лютого 2018 року відбулася важлива подія у православному житті м. Ужгорода. З благословення Високопреосвященійшого Феодора, митрополита Мукачівського і Ужгородського та молитовної підтримки Свято-Пантелеймонівського монастиря (що на Афоні), вірники храму «Почаївської ікони Божої Матері» вперше почали молитися «Неусипаєму Псалтир». Молитовний подвиг взяли на себе християни міста.

Окормляє цей духовний подвиг, як пастир добрий, настоятель храму – протоієрей Василій Алексій.

Виповнився один рік, як невпинно лунають пісні-псалми до Бога. Тому хочеться поділитися цією радістю з усіма вірянами краю. Адже, у цей непростий для нашої країни і Церкви час, псаломщики єдиними устами і єдиним серцем підносять молитви до Всеблагого Бога у проханні спасіння душ людських.

Насамперед від повноти вдячних сердець знову і знову дякуємо і прославляємо Милостивого Творця і Бога нашого словами молитви: «Слава Тебе, слава Тебе, слава Тебе Сладчайший Иисусе, Спасе мой!» і «Славим тя, хвалим, благословим, благодарим, поем и величам Твое благосердие»… за милості, які Він посилає на нас недостойних! Адже, читаючи псалтир, ми «исполняемся Духом Святым, назидая самых себя псалмами, славословиями и песнопениями духовными», приєднуючись до ангельського хору на небі і отримуючи ангельську благодать.

Блаженний Августин Іппонійський писав: «Пение псалмов души украшает, ангелов нас на помощь призывает, демонов прогоняет, соделывает святыню. Человеку грешному это укрепление ума, заглаживает грехи, прибавляет веру, надежду, любовь; как солнце просвещает, как вода очищает, как огонь опаляет. Это непрестанная хвала Богу!» За словами святителя Василія Великого: «Псалтирь – это великая, неистощимая всеобщая сокровищница. Она за весь мир Бога молит»! А, за словами грецького філософа і монаха Євфимія Зигабена вона є: «…общедоступной лечебницей, где излечивается всякая болезнь, общественый источник наставлений, содержащий в себе при этом только то, что полезно».

Псалтир – це слово Боже, звернене до нас, людей. Сам Бог дав нам псалтир, як приклад і взірець молитви. Це світло, яке сходить з неба і освітлює самі таємні сторони нашого життя. Псалтир – це «Книга Богооткровенная», «Книга Хвалений», «Книга молитв». В ній ніби сам Бог звертається до нас зі словами: «Вот так вы должны обращаться ко мне, каяться в грехах, чего-то просить»…

Тому розуміємо значення духовного заповіту преподобного Серафіма Саровського сестрам Дівеєвської общини: читати псалтир і вдень, і вночі, вслух, постійно, цілий рік, крім Пасхи. Цим наслідувати перших християн, які читали псалтир всі, від малого до великого, і постійно.

Мимоволі згадуються слова святителя Тихона Задонського: «За самого себя молиться нужда и беда убеждает, но за ближнего молиться убеждает любовь».

А всім відомий митрополит-письменник Тихон (Шевкунов) нас навчає: «Вспомните, что Иисус Христос сказал нам: Все, что сделали вы людям, сделали вы Мне! Запишите эти слова золотыми буквами на скрижалях ваших сердец, запишите, повесьте рядом с иконами и читайте их каждый день»!

І ми, слідуючи духовному заповіту великих подвижників Божих, за цей період вознесли щирі молитви за мир, здоров’я, довголіття, Божу допомогу, за православних вірян та попросити прощення гріхів усопшим душам людським. Дякуємо за все Всемилостивому Богу та просимо і надалі Божої допомоги на соборне читання псалтирі, яке об’єднує людей, укріплює духовно.

Запрошуємо всіх бажаючих приєднуватися до нас. Адже, як пише святитель Василій Великий: «Не мози ни единого дня оставити без пения псалтырного, ведь открыет Господь очи твои и уразумееши чудесы от Закона Его».

Спеціально для https://m-church.org.ua

Довганич Любов Михайлівна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.