Ваше Високопреосвященство, дорогий наш Владико!

15078644_583509785185839_1247458822307767650_n16 грудня Церква Христова молитовно вшановує пам’ять священномученика Феодора, архієпископа Олександрійського. Це – день Вашого Небесного покровителя, День Ангела!

Дозвольте висловити Вам щирі слова привітання та добрі побажання з нагоди дня Вашого Тезоімеництва!

На перший погляд, Ваше життя нічим особливим від свого початку не відрізнялося. Маленький звичайний хлопчина, син військового, почав свій шлях до Нього із маленького блокнотика, в який записував молитви – почуті, передані, збережені. В армії Ви молилися, намалювавши на листочку хрест фломастером. Ваш незвичний для радянської дитини потяг не всі завжди розуміли, а рішення про жертовну чернечу дорогу спочатку було взагалі важко сприйнятим батьками…

Ви, владико, належите до тих духівників, повага до яких не визначається лише зовнішніми атрибутами сану. Ви – відкритий до соціуму, преси, людей. Ви усвідомлюєте реалії техногенного сьогодення, але жорстко дотримуєтеся стилю та ритму, що його вимагає Ваш статус і дихання Церкви. Власне, така гармонія «класики» ортодоксального духовного світу і глобально цивілізаційних змін сучасності, вочевидь, і робить Ваше перебування у будь-якій обстановці таким природно достойним. У поліконфесійному краї Ви не боїтеся «гострих» кутів. Вони легко розпрямляютьс язавдяки Вашій силі віри та таланту церковного дипломата.

Ви є людина, яка безперечно обрана Вищою силою. Саме таке враження Ви справляєте на всіх, хто з Вами спілкується. Ви є архієрей, який, не повчає, не диктує, не сварить… Усі Ваші слова – наче поради, яких не можна не дотримуватися, і не чути їх – неможливо. Для Вас термін «гідно жити» означає нести відповідальність за паству, священнослужителів – усю непросту, спрацьовану і збентежену велелюдну братію. Люди часто «хворіють» Вами. Але, хвороба ця немає органічного ушкодження, це добра «хворь». Це «хворь» любові до Бога… І Ви, як справжній архіпастир ведете людей через себе до Нього. Так влаштований вже всесвіт, що люди повинні вчитися у людей і через них же самих іти до Неба.

Доля та Боже провидіння дарують на життєвому шляху кожному із нас зустрічі та знайомства з людьми, в яких є чому вчитися, з якими хочеться зустрічатися та спілкуватися, ділитися думками та планами. Біля таких людей відчуваєш, що отримуєш від них не тільки розумні поради, але й енергію та наснагу до життя та наступних продуктивних дій. У нашому динамічно змінному, урбанізованому та вкрай глобалізованому світі дуже складно знайти людину, яка все своє життя присвячує служінню людям, прагне зміцнювати в серцях людей віру в завтрашній день, проповідує загальнолюдські моральні цінності, ідеї миру та любові до ближнього. Ваші слова, поради та настанови, Ваше Високопреосвященство, завжди пробуджують віру в добро, налаштовують на співчуття до тих, хто цього потребує, спонукають жити за законами людської моралі і творити добрі справи.

Як і кожна людина, Ви є різний. Часто, поза людським оком Ви є самі з собою. Маєте свої вподобання і заняття. Любите тишу, в якій спілкуєтесь зі своїми думками і планами, переживаннями і відповідальністю. Тишу, в якій молитесь за всіх нас. Хтось скаже, та це ж кожен такий. Це правда, але коли ти не просто служиш, а відповідаєш за тих (а їх тисячі), хто тобі доручений – це зовсім інше…
Ви іноді любите плакати. Плачете наодинці, під час проповіді, але плаче внутрішньо, щиро від всього єства. Плачете щиро, бо болить. І цей біль не зрівнюється ні з яким болем у світі. Це біль від переживання за паству, за кожного в кого є біда, біль чи страждання. А ще Ви плачете від небажання пошуку людьми Бога. Від людського суму за Ним.

Нехай, Владико, в цей радісний та знаменний день осяє Вас своїм молитовним заступництвом Ваш небесний покровитель священномученик Феодор.

В день Вашого Ангела, який невпинно молиться за Вас перед Престолом Божим, хочемо побажати Вам, наш Владико, перш за все карпатського здоров’я, духовних сил під Покровом Божої Матері, Яку Ви так любите, маминого родинного тепла та самовіддачі в служінні Христовій Церкві.

Нехай Вас благословляє Господь служити Йому словом правди на многії і благії літа.

Ісполла еті деспота, дорогий Владико!

Духовенство та вірники
Мукачівської Православної єпархії

1 коментар

  1. Від щирого серця вітаємо Вас,
    Владико, з Днем Ангела!
    Дякуємо Богу за дар Вашого життя,
    За Ваше служіння, за зерна
    Любові, милосердя, віри і надії,
    Що засіваєте у наших серцях!
    Зичимо Вам міцного здоров’я,
    Радості і миру у серці,
    Твердості у вірі, ревності у любові,
    Щедрих Божих Благословень
    Та опіки Божої Матері!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.