Єпархія взяла участь у відкритті Міжнародної наукової конференції до 370-ї річниці Ужгородської церковної унії (+ПРОГРАМА) (ОНОВЛЕНО)

UzNU_logo_new222 квітня Науково-дослідний центр історично-релігійних студій «ЛОГОС» історичного факультету Ужгородського національного університету провів Міжнародну наукову конференцію «Витоки Ужгородської унії, канонічне становлення Мукачівської єпархії та історична доля Греко-Католицьких Церков ужгородської унійної традиції».

Конференція була присвячена 370-й річниці Ужгородської церковної унії, укладеної 24 квітня 1646 року в родинній каплиці власників Ужгородського замку графів Друґетів.

Вітальне слово Високопреосвященнішого Феодора, архієпископа Мукачівського і Ужгородського до учасників наукового форуму, організаторів, гостей та професорсько-викладацької корпорації Ужгородського національного університету з благословення владики Феодора виголосив вчений секретар Богословсько-історичного науково-дослідного центру імені архмандрита Василія (Проніна), голова Інформаційного відділу Мукачівської єпархії, протоієрей Олександр Монич.

Серед іншого у своєму слові владика зазначив: «Колись відомий історик Християнської Церкви М.Е. Поснов про розділення Церков 1054 року написав такі слова: «Прірва між Східною і Західною Церквами була вирита руками людей і ними ж вона повинна бути зарита». Ці слова яскраво ілюструють те, що ми, люди сьогодення повинні робити зараз. Ми повинні шукати тільки спільний, незалежний та неупереджений знаменник, який нас об’єднує, а не роз’єднує. До нині і католицькими, і православними, і протестантськими істориками та богословами вже багато написано про факт цієї унії. Проте, враховуючи вільний доступ до архівів Ватикану, Австрії, Угорщини та України нам потрібно зробити неможливе – не заанґажовано сказати останнє слово правди. Нехай це і буде лейтмотивом та єдиною метою, заради, якої зібрався нині весь поважний науковий бомонд в Ужгороді. Бажаю учасникам і гостям конференції плідних наукових звершень у вивченні нових фактів Ужгородської унії».

Крім пленарної доповіді, робота конференції проводиться в рамках чотирьох секцій/панелей:

1. Ab sinagoga ad baptista: Мукачівська Церква/Єпархія та Ужгородська унія (XV–XVII ст.)

2. Під владою Габсбургів: Мукачівська єпархія та Греко-Католицька Церква в Угорщині у XVIII – на початку ХХ ст.

3. Від релігійного відродження до державного еклезіоциду: Греко-Католицька Церква на Підкарпатській Русі / Закарпатті в 1919–1949 рр.

4. Під тоталітаризмом і демократією: католики і православні Центрально-Східної Європи в другій половині ХХ – на початку ХХІ ст.

Місце проведення конференції: Ужгородський національний університет (Історичний факультет), зала засідань Вченої ради (пл. Народна, 3).

За матеріалами: http://mediacenter.uzhnu.edu.ua

програма-конф

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.