ВІТАННЯ МИТРОПОЛИТУ МУКАЧІВСЬКОМУ І УЖГОРОДСЬКОМУ ФЕОДОРУ З НАГОДИ 55-РІЧЧЯ!

ЙОГО ВИСОКОПРЕОСВЯЩЕНСТВУ,

ВИСОКОПРЕОСВЯЩЕННІШОМУ ФЕОДОРУ,

МИТРОПОЛИТУ МУКАЧІВСЬКОМУ І УЖГОРОДСЬКОМУ,

КЕРУЮЧОМУ МУКАЧІВСЬКОЮ ЄПАРХІЄЮ

УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

 

ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЯЩЕНСТВО, ДОРОГИЙ НАШ ВЛАДИКО!

 

Від імені духовенства, чернецтва та вірян Мукачівської єпархії прийміть щирі вітання зі святом ікони Пресвятої Богородиці «Казанська» та 55-річчям з дня Вашого народження!

Дозвольте сьогодні разом з Вами увійти у радість Господню. За словами пророка Ісаї: «Ти помножиш народ цей, Ти збільшиш йому радість. Вони перед лицем Твоїм будуть радіти, як радіють в жнива, як тішаться в час, коли ділять плоди праці!» (Іс. 9:3-4).

В діалозі з самарянкою Господь звертається до кожного з нас із своєрідним закликом, змістом якого є пошук Богом тих людей, які будуть служити Йому «в Дусі та Істині» (Ін. 4:21-24). Отже, мета нашого життя – служіння Істині і Правді.

У світі є безліч професій, покликань та служінь. Однак, тільки в Церкві на онтологічному рівні звершується те, що ми називаємо жертовністю, самопожертвою і самовіддачею. Ця віддача себе іншим в Церкві часом незрозуміла світові, однак вона звершується заради того, аби хоч деякі були Христові (1 Кор. 9:22). Найбільше ця аксіома реалізовується в Церкві, як Тілі Христовому (Єф. 1:21-23), служителями Якого є наступники апостолів – єпископи, священики, диякони та весь клір церковний.

Вас, Владико, Господь обрав бути Його апостолом, Його проповідником, Його прикладом. Це надзвичайно важке, але водночас, з допомогою Божою, радісне і спасительне служіння. Бути архієреєм в наш час – це означає бути сповідником, бути самовідданим проповідником і безстрашним послідовником Голгофи. Незчисленні результати Вашого служіння в Мукачівській єпархії, а також сиве волосся і борода – свідчать про це!

У Вашому житті Ви дотримуєтеся багатьох правил і постулатів, які притаманні Вам. Разом з тим, вони Владико формують і нас. Ми вчимося від Вас тому, як потрібно служити людям і любити Бога! Спостерігаючи за Вашим життям, поневолі хочеться про Вас сказати словами відомого вислову: «Дай відбутися тому, що задумано не тобою, але для тебе». Все в житті Ви приймаєте, як волю Божу і неухильно дотримуєтеся настанов священноначалля Української Православної Церкви. «Ми нашого Бога нікому не віддамо» – ось девіз Вашого життя!

Ви незвичний архієрей. Ви любите і прославляєте таких святих, які є маловідомі і скриті від цього світу. Ви любите носити немочі безсильних і втішати засмучених, бути годувальником і батьком осиротілих. Вашим невтомним і жертовним служінням світ на власні очі пізнає, що таке християнська віра, яка діє любов’ю (Гал. 5:6). За словами відомого французького письменника, Ваше серце «багатіє від того, що воно віддає».

Сьогодні Вам життя виставило дві п’ятірки! В ці роки Ви досягли практично всіх регалій і вершин в архієрейському служінні. Божою силою, Ви зробили неможливе – утримали нашу єпархію в канонічній Церкві! Завдяки Вам, керуючий архієрей древньої Мукачівської кафедри вперше став Митрополитом! Але, найбільш радісним для нас є те, що Ви є з тих архієреїв, які всі свої здобутки приписують не собі, а Йому!

Про що Ви думаєте в день свого народження? За що дякуєте? Які проекти на завтра у Вас? Відповідь на ці питання є тільки у Вашій свідомості! Однак, думається, що всі Ваші молитви в цей день адресовані до Бога за Його милість до Вас! За те, що дав Вам таких чудових батьків, за те, що дає сил нести іноді непосильне в житті, за те, що є так, як є!

Дорогий Владико Феодоре! Ще раз і ще раз у Ваш день появи на світ молитовно бажаю Вам кріпості душевних і тілесних сил, щоби у радості духовній, а не зітхаючи, Ви могли представити плоди своїх трудів перед Богом: «Ось я і діти, яких дав мені Господь» (Іс. 8:18). Нехай Всемилостивий Спаситель, проливає Своє Божественне світло на всі шляхи Вашого життя, даруючи невичерпну наснагу трудитися на благо Святої Матері Церкви і Українського народу.

Многая і благая Вам літа!

З любов’ю у Христі,

духовенство, чернецтво та віряни

Мукачівської єпархії

Української Православної Церкви

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.