ХАРКІВ. Єпархія бере участь у виставці церковного мистецтва «Подих серця до Творця», присвяченій 100-річчю від дня народження митрополита Харківського і Богодухівського Никодима

Виставка сучасного церковного мистецтва «Подих серця до Творця», присвячена 100-річчю від дня народження митрополита Харківського і Богодухівського Никодима, відкрилась, 26 травня, в Харківському художньому музеї, про це повідомляє офіційний сайт Харківської міської ради.

В урочистому відкритті виставки взяли участь митрополит Харківський і Богодухівський Онуфрій, секретар Харківської міської ради Ігор Терехов, представники обласної влади, культурної та наукової громадськості.

На запрошення організаторів та з благословіння керуючого Мукачівською єпархією, Високопреосвященнішого Феодора, митрополита Мукачівського і Ужгородського в події бере участь і голова Єпархіального відділу по іконопису та храмовому розпису, − Віталій Черепаня.

Як зазначила директор Харківського художнього музею Валентина Мизгіна, виставка є унікальною для міста, оскільки вперше зібрала різноманітні зразки церковного мистецтва з усіх куточків країни. Так, в експозиції представлені твори понад 50 майстрів з Харкова, Києва, Ковеля, Кривого Рогу, Мелітополя, Мукачевого, Хмельницького, а також Харківської, Сумської та Донецької областей.

Організатору події переконують, що виставки є знаковою для міста подією, оскільки митрополит Никодим зробив величезний внесок у розвиток християнства в Харківській області та Україні в цілому.

Загалом на виставці представлено понад 100 унікальних експонатів, зокрема, канонічні темперні ікони, карбування по міді, проєкти іконостасів і розписів православних храмів, роботи золотошвейних і ювелірних майстрів, церковна мініатюра, скульптура тощо.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.