УКРАЇНА–ЄГИПЕТ. Чернецтво єпархії у складі делегації УПЦ відвідало монастирі Нітрійської пустині

26-27 березня 2021 року чернеча делегація Української Православної Церкви, яка з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія звершує паломництво до монастирів Єгипту, відвідала обителі Нітрійської пустині. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

З благословінняня керуючого Мукачівською єпархією, Високопреосвященнішого Феодора, митрополита Мукачівського і Ужгородського участь в паломництві взяв намісник Свято-Воскресенського чоловічого монастиря, що в м. Ужгород, голова Паломницького відділу єпархії, архімандрит Марк (Куштан).

В п’ятницю 26 березня делегація прибула в монастир преподобного Макарія Великого, що знаходиться за 92 кілометри на захід від Каїру. Обитель була заснована в 360 році преподобним Макарієм, який в той час був духовним отцем близько 4 тисяч монахів та заснував декілька обителей. Члени делегації поклонилися в обителі мощам преподобного Макарія Великого, преподобного Макарія Олександрійського, преподобного Іоанна Колова, а також мощам 51 мученика, які прийняли мученицьку кончину в цьому монастирі в V столітті від варварів. Паломники оглянули монастир та відвідали монастирську бібліотеку, після чого відбулася зустріч з братією монастиря.

27 березня делегація українських ченців відвідала монастир Пресвятої Богородиці Римлян, який є першим із заснованих преподобним Макарієм Великим монастирів. Улюбленими учнями преподобного Макарія були два брати – Максим і Доміцій, які народилися в Римі, а тому обитель згодом отримала таку назву. Делегацію зустрів ігумен монастиря єпископ Макарій. Владика, вітаючи гостей, висловив радість візитом чернечої делегації з України. Відбулося щире й тепле спілкування на тему взаємного ознайомлення з досвідом монашеського життя. Під час перебування в обителі, члени делегації вклонилася мощам преподобного Мойсея Мурина та його духовного отця – преподобного Ісидора. Також в цій обителі подвизався преподобний Арсеній Великий. В головному храмі монастиря збереглася колона, біля якої тривалий час стояв і молився преподобний Арсеній, перш ніж стало відомо, ким він є насправді (в миру він був вельможею), як розповідає його житіє. Брат монастиря ієромонах Макарій розповів гостям про історію та святині монастиря.

В цей же день делегація відвідала монастир Сирійців, названий так в пам’ять про перебування в ньому іноків з Сирії. Саме тут відбулася зустріч преподобного Єфрема Сиріна з преподобним Паїсієм Великим. Паломникам показали дерево, що проросло з посоха, який згідно з життєписом встромив преподобний Єфрем Сирін в землю в обителі перед зустріччю з преподобним Паїсієм. Дерево (тамарин) такого роду не росте в Єгипті, а лише в Сирії. Паломники оглянули монастир, зокрема помолилися в келії преподобного Паїсія Великого, який жив в сусідній обителі, але приходив молитися і в обитель Сирійців, де мав келію. В головному храмі монастиря ченці з України на чолі з митрополитом Святогірським Арсенієм прочитали великопісну молитву преподобного Єфрема Сиріна з 16 поклонами.

В монастирі Сирійців гостей вітав ігумен обителі єпископ Матфей – секретар Комісії у справах монастирів, найстарший з ігуменів монастирів Коптської Церкви. У своєму вітальному слові єпископ Матфей, зокрема, сказав: “Ми дуже пишаємося вашою Церквою. Ми чули, що в радянські часи ваші бабусі таємно хрестили дітей, щоб зберегти віру. І це дуже великий урок для нас, що ваша Церква зберегла віру й дуже швидко відродила її. Ми вчимо наших дітей на вашому прикладі. Ми вас вітаємо в нашому монастирі».

Наступним монастирем, який відвідала чернеча делегація цього дня, став монастир преподобного Паїсія Великого, в якому паломники вклонилися мощам преподобного. В цьому монастирі гостей приймав ігумен обителі єпископ Агапій. Під час бесіди, яка відбулася в теплій атмосфері, йшлося про сучасний стан монашеського життя в Єгипті та Україні.

Під час візитів до монастирів ченці з України дарували місцевим обителям видання та фотоальбоми своїх обителей, а також Печерський патерик, який став духовним плодом Древнього патерика, оскільки наші преподобні надихалися у своїх подвигах житіями та подвигами аскетів Нітрійської пустині.

Протягом цих днів делегація проживала в Патріаршому центрі «Логос», який розташований при монастирі преподобного Паїсія Великого.

Нагадаємо, паломницька поїздка делегації чернецтва Української Православної Церкви до монастирів Єгипту розпочалася 25 березня.

Загалом до складу делегації чернецтва УПЦ увійшли: намісник Свято-Успенської Святогірської Лаври митрополит Святогірський Арсеній (Яковенко) – голова делегації; намісник монастиря Різдва Пресвятої Богородиці в урочищі «Церковщина» єпископ Гостомельський Тихон (Софійчук), Київська єпархія; намісник Благовіщенського Ніжинського монастиря єпископ Ладанський Феодосій (Марченко), Ніжинська єпархія; насельники Свято-Успенської Святогірської Лаври – архімандрит Лазар (Терещенко) та ієромонах Іосиф (Георгіца); насельники Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври – архімандрит Агафон (Опанасенко) та ієромонах Феофіл (Кошовенко); насельник Свято-Духівського скита Свято-Успенської Почаївської Лаври ігумен Гермоген (Мельник); завідуючий бібліотекою Київської духовної академії і семінарії – архімандрит Дамаскін (Лебедь); намісник Кирилівського монастиря м. Києва архімандрит Варлаам (Озимок), Київська єпархія; намісник Хрестовоздвиженського Чарторийського монастиря архімандрит Володимир (Гапонюк), Волинська єпархія; намісник Свято-Воскресенського Ужгородського монастиря архімандрит Марк (Куштан), Мукачівська єпархія; намісник Свято-Миколаївського монастиря (с. Холмівка, Бахчисарайського району) ієромонах Варнава (Шкурдода), Кримська єпархія. Делегацію супроводжує заступник Голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.