Вийшла друком книга про православний храм в селі Голубине, що на Свалявщині

Вийшла у світ книга про православний храм в селі Голубине, що на Свалявщині. Повна назва праці: Нариси з історії православного храму села Голубине Свалявського району Закарпатської області (Зі спогадів вірян).

Видання здійснено з благословення керуючого Мукачівською єпархією, Високопреосвященнішого Феодора, митрополита Мукачівського і Ужгородського в ужгородському видавництві “РІК-У”.

Книга присвячується 200-річчю Свято-Успенського храму с. Голубине та 30-річчю пастирського служіння протоієрея Степана Форкавця в селі.

Книга цікава тим, що подає маловідомі факти з життя храму у XX столітті. Загалом в книзі є такі розділи і глави: Сслово до читача. Митрополит Мукачівський і Ужгородський Феодор, ; Передмова; Вступ.

В першій частині книги розміщені такі глави: З історії заснування села Голубине; Початок церковного життя в селі; Історія храму до укладання Ужгородської унії 1646 року; Буття храму в унійний період.

Друга частина знайомить читатча з такими періодами, як: Повернення храму в юрисдикцію Православної Церкви; Діяльність настоятелів храму в роки радянської влади (1949-1992); Протоієрей Георгій Довбак; Протоієрей Василій Світлик; Протоієрей Володимир Груля; Протоієрей Василій Плиска; Протоієрей Василій Стойка; Протоієрей Михайло Мацур; Спогади вірян про господарську діяльність прихожан храму в період радянської влади на Закарпатті.

В третій частині міститься інформація про пастирську діяльність настоятеля храму, протоієрея Степана Форкавця, діяльність вірян села в благоустрої храму, церковний хор, створення бібліотеки при храмі, читання Псалтирі, сільський цвинтар, тощо. Окремо йдеться про старі та нові традиції вірян с. Голубине, в кінці наводиться список використаних джерел та літератури.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.