УЖГОРОД. У кафедральному соборі молитовно вшанували день церковного новоліття (+Фото)

Щорічно 14 вересня, з благословення Високопреосвященнішого Феодора, митрополита Мукачівського і Ужгородського, у кафедральному Свято-Хрестовоздвиженському соборі м. Ужгорода відбувається святкове богослужіння з нагоди дня церковного новоліття та свята на честь копії афонської чудотворної ікони Божої Матері «Геронтісса» (що в перекладі означає «Стариця» або ж «Настоятельниця»), яка знаходиться в нижньому храмі собору.

Цього року виповнилося 10 років від часу прибуття святині до обласного центру Закарпаття.

Після Божественної літургії, звершеної соборним духовенством, перед іконою був відслужений святковий молебень, опісля якого вірники змогли прикластися до святині.

«У день нового богослужбового року ми призиваємо на допомогу Божу Матір в Її образі «Геронтісса». Ми як старанні учні приходимо до Неї і просимо Її заступництва та наставництва для себе і, особливо, для наших дітей і молоді – щоби у цьому світі бути духовно вільними, не піддаватися і не приймати правдоподібних лжеістин і бути вірними від рабства гріха»,  – зазначив у своєму слові настоятель кафедрального собору протоієрей Димитрій Сидор.

Нагадаємо, ікона Божої Матері «Геронтісса» є спеціально написаною і привезеною зі Святої Гори Афону (Греція) 10 років тому, у 2010 році. За цей період, ікона стала шанованою святинею собору і на сьогодні з церковного благословення має книгу записів чудесних зцілень від ікони.

Саме такої ікони, великих розмірів, написаної на прохання людей, в Україні немає ніде, хоча в Одесі є привезена з Афону, але вона значно менших розмірів. Дуже багато людей звертаються до Божої Матері не тільки у скрутні часи, а й із подякою за виконані прохання, про що свідчать численні дари, які прикрашають ікону.

Кожної середи після ранкового богослужіння у кафедральному соборі звершується молебень перед іконою «Геронтісса», а після вечірні – акафіст до Божої Матері.

Віруючі люди з великою любов’ю приходять до ікони, моляться перед цим образом Божої Матері та отримують духовну втіху і виконання своїх прохань. Більше історії тут .

Фото: Ольга ПАЛОШ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.