НИЖНІ ВОРОТА. Освячені плоди передано в будинок одиноких та перестарілих людей

19 серпня, Церква молитовно вшановує одне з дванадцяти великих свят – Преображення Господа нашого Іісуса Христа перед Своїми учнями Петром, Яковом та Іоанном на горі Фавор (Мф. 17: 1-9; Мк. 9: 2-9; Лк. 9: 28-36).

Згідно з Типіконом, у цей день освячується виноград нового врожаю, а там, де його немає, – яблука, та інші плоди. Відповідно богослужбової традиції освячення виконується наприкінці святкової літургії і є вираженням дарунка Богу від благословенної Ним природи.

У давнину в день Преображення Господнього існував звичай наділяти плодами бідних та вбогих. Тому, цього дня з благословення керуючого Мукачівською єпархією, Високопреосвященнішого Феодора, митрополита Мукачівського і Ужгородського завдяки старанням настоятелів та парафіян храмів сіл Верхні Ворота і Таламаш, що на Воловеччині було зібрано та передано фрукти для мешканців Нижньоворітського територіального центру по обслуговуванню пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян.

Як вчить нас Христос: «Істинно кажу вам: усе, що ви зробили одному з моїх братів найменших – ви Мені зробили» (Мф. 5:41).

Тому найкращим способом віддячити Богу за врожай – це поділитися ним з нужденними. Звичай наділяти бідних плодами садів та городів був колись мірою християнської моралі.

Нехай Господь допомагає кожному з нас, благословить працю наших рук, і дає нам можливість дожити і до наступного разу, щоб на наступний рік принести ці плоди, і споживаючи їх, ми завжди пам’ятали, Чиї це плоди, Чий це дар, і Кому ми повинні бути вдячними за нього.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.