Вдруге побачили світ праці архімандрита Василія (Проніна) (08.09.1911-†05.01.1997)

Днями в ужгородському видавництві ОДО “Патент” вдруге побачили світ праці академіка Чернечої Гори, богослова, лінгвіста, аскета, історика, богослова та духівника Мукачівського Свято-Миколаївського монастиря, архімандрита Василія (Проніна) (08.09.1911-05.01.1997).

Видання, яке присвячене ювілеям 660-річчю Мукачівського монастиря та 2020-річчю Різдва Христового, реалізоване з благословення керуючого Мукачівською єпархією, Високопреосвященнішого Феодора, митрополита Мукачівського і Ужгородського та безпосередньої підтримки настоятельниці монастиря ігумені Іларії (Січка).

Вперше видання праць отця Василія у вигляді трилогії вийшло в рамках святкування 100-річчя від дня його народження та 600-річчя Мукачівського монастиря в 2010-2011 роках.

Пройшло десять років і праці отця Василія значно доповнені та відкореговані побачили світ вдруге.

Упорядниками видання, які працювали над дешифруванням та зібранням праць отця Василія, є кандидат богослов’я, PhD, вчений секретар Богословсько-історичного науково-дослідного центру імені архімандрита Василія (Проніна) − протоієрей Олександр Монич та кандидат історичних наук УжНУ, PhD, директор БІНДц − Юрій Данилець.

Обсяг тому склав 586 сторінок. Крім вже відомих праць отця Василія в перший том на цей раз увійшли і нововиявлені праці науковця: “Біблія і математика”, “Відродженні та Воскресіння”, “Устав Мукачівського монастиря”, “Схематична богословська енциклопедія”, тощо.

Крім того, перший том зібрання трудів богослова і вченого, подвижника благочестя Православної Церкви в Закарпатті XX ст. містить в собі широкий його життєпис, а також всебічні наукові та богословські праці, публікації, статті різних років подвижника.

Його праці – яскравий приклад того, як в розумі і серці людини можуть об’єднатися строга і безкомпромісна відданість вірі та дивовижна широта поглядів, яка обіймає академічне богослов’я і практичний аскетизм, історію і математику, лірику і археологію і т.д.

Багато із зібраних публікацій в першому томі в силу історичних обставин були опубліковані за кордоном, і тому не були доступні для широкого вивчення, зокрема на Закарпатті, і загалом в Україні. Окремі рукописи отця Василія, архівні свідчення, спогади, історії і листи публікуються вперше.

В перший том зібрання праць включені дослідження архімандрита Василія в області історії, богослов’я, аскетики, науки і археології. Останнім дається аналіз сучасних вчених, істориків, богословів та археологів.

Збірник буде цікавий вченим, богословам, студентам, аспірантам, вірянам та всім, хто цікавиться розвитком науково-богословської думки і аскетичного життя Православної Церкви на Закарпатті.

2 коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.