“Епідемія доброти: силоміць розділені, безліч людей знайшли способи допомагати” – протоієрей Василій Бабець

– Катастрофи показують, як ми помилялися щодо власної самодостатності і незалежності, і допомагають усвідомити, що ми повністю залежимо один від одного. Вони оголюють нашу вразливість. Ось чому під час кризи нам потрібно допомагати оточуючим нас людям, – пише у дописі протоієрей Василій Бабець, настоятель Свято-Покровського храму села Гукливий-Таламаш, що на Воловеччині.

– Як би зараз дивно не прозвучали мої слова, але COVID-19 викликав всесвітню епідемію доброти.

Щоправда, деякі все ж билися за дефіцитні товари, але набагато більше людей вчинили інакше. Навіть, силоміць розділені, безліч людей знайшли способи допомагати один одному і взаємодіяти: доставка продуктів сусідам зі слабким здоров’ям, онлайн-спілкування із самотніми літніми людьми, кампанії зі збору коштів для бідних. Ресторани починають готувати їжу для людей, які втратили роботу. Цілі міста аплодують своїм медикам стоячи.

Доброта може знизити наш рівень стресу і полегшити страждання. Психолог Віктор Франкл, який пережив Голокост, писав: “Страждання перестає бути стражданням в той момент, коли воно набуває сенсу”. Багато хто з тих, хто пережив напад, війну та переміг залежність, кажуть, що допомога іншим прискорює їх одужання. Вони знаходять в собі сили, яких могли не помічати раніше, знаходять сенс в тому, через що пройшли, і відчувають себе менш безпорадними. Це саме те, що потрібно зараз багатьом з нас.

Можна сказати багато розумних слів, але якщо самому їх не дотримуватися, то “гріш ціна” нам. Дякувати Богу, що у такий скрутний для всіх нас час ще є люди, які намагаються підтримувати й інших. Завдяки ряду благодійників, сьогодні відвідали будинок перестарілих у селі Нижні Ворота. Привезли гостинці. На жаль, поспілкуватися з його мешканцями не вдалося, через карантинні обмеження, але навіть на відстані ми дали їм зрозуміти, що вони не забуті, та не покинуті суспільством. Головне, щоб усі були живі і здорові, а втрачене згодом можна буде і надолужити.

Я знаю, що це дуже важко, але спробуйте уявити час, коли світ не буде паралізовано вірусом. За місяці, роки і десятиліття наслідки пандемії будуть проявлятися у вигляді економічних проблем і проблем з охороною здоров’я. Ми будемо потребувати один одного ще дужче. І ми також повинні будемо ще більше допомагати один одному, – закінчив думку отець Василій Бабець.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.