УЖГОРОД. В неділю Торжества Православ’я площею Кирила і Мефодія звершено велелюдний Хресний хід

8 березня, у першу неділю Великого посту – Торжества Православ’я, після урочистого богослужіння відбулась молитовна Хресна хода вірян Мукачівської єпархії в Ужгороді. Про це інформує ресурс кафедрального собору міста https://www.facebook.com/ungsobor.church.

Хресний хід вірянами Хрестовоздвиженського кафердального собору разом з духовенством був звершений площею Кирила і Мефодія.

Нагадаємо, свято Торжество Православ’я було встановлено у IX столітті (842 р.) в пам’ять про перемогу над єрессю іконоборства, суттю якої було заперечення вшанування ікон.

У 730 році візантійський імператор Лев III Ісавр заборонив шанування ікон. Результатом цього рішення стало знищення тисяч ікон, а також мозаїк, фресок, статуй святих і розписних вівтарів у багатьох храмах. Іконоборство було офіційно визнано у 754 році на так званому іконобочому соборі за підтримки імператора Костянтина V Копронима, суворо ополчилися на православних шанувальників ікон, особливо ченців. За своєю жорстокістю іконоборчі гоніння можна було порівняти з гоніннями на Церкву язичницьких імператорів Діоклетіана і Нерона. За свідченням літописця Феофана, сучасника цих сумних подій, імператор: «… багатьох ченців повбивав ударами бичів, і навіть мечем, і незліченну кількість осліпив; у деяких обмазували бороду воском і маслом, підпускав вогонь і таким чином обпікав обличчя та їхні голови; інших після багатьох мук відсилав у вигнання».

Боротьба з іконошануванням розтягнулася майже на сторіччя і припинилася лише у 843 році, коли з ініціативи імператриці Феодори в Константинополі був скликаний Собор, на якому було вирішено відновити шанування ікон в Церкві. Після того як Собор засудив єретиків-іконоборців, Феодора влаштувала церковне торжество, яке припало на першу неділю Великого посту. В той день патріарх, митрополити, ігумени монастирів, священики і безліч мирян вперше за багато десятиліть відкрито вийшли на вулиці столиці з іконами в руках. До них приєдналася і сама імператриця Феодора. На спомин про цю подію щороку в першу неділю Великого посту Православна Церква урочисто святкує відновлення іконошанування, іменоване Торжеством Православ’я.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.