“Глухі потребують допомоги перекладачів, яких сам Господь обирає і дарує їм талант” – враження від всеукраїнського семінару

П’ятий всеукраїнський семінар по роботі з перекладом та адаптацією текстів на жестову мову відбувся у Києві, в стінах Київської духовної академії і семінарії.

З благословення митрополита Мукачівського і Ужгородського Феодора, участь в семінарі взяв голова Єпархіального відділу по взаємодії з організаціями, які піклуються людьми з обмеженими можливостями (з вадами слуху та зору), архідиякон Діонісій (Гангур), а також двоє перекладачів Спільноти глухих, що діє при Мукачівській православній єпархії – Мирослава Якима та Мирослав Боднар.

Неоціненні знання, до яких можна поринути не так і часто, колективний обмін думками від фахівців-перекладачів з різних регіонів та чимало вражень. Ще більше розповідає архідиякон Діонісій (Гангур):

– Мав нагоду, у черговий раз, зануритися у велику справу, бути одним цілим з людьми, які, дійсно, призвані Богом, аби донести до людей з вадами слуху Євангельську істину.

На цей раз, у семінарі брали участь перекладачі жестової мови з дев’яти міст України. Надзвичайно приємно працювати на семінарі в колі професіоналів, які віддають себе повністю роботі з глухими.

Особлива подяка координатору семінару – Єкатерині Олександрівній Дятловій, яка є моїм коучем і другом.

Період, в який ми зібралися, за Промислом Божим, є невипадковим. “Неділя про страшний суд” – так Церква називає цей підготовчий період до Великого посту. У змісті Євангельського читання говориться про те, як Господь збирає всіх людей і судить не за те, що зробили поганого, а за те, що ми не зробили для Бога в образі свого ближнього. До цих слів потрібно віднестися з особливою увагою. Давайте запитаємо самі себе: “Чи бачив я в своїх ближніх Христа? Задумувався я, що безхатько обірваний, голодний, біля якого проходжу кожного дня, це – Господь?”.

“Ні?” Ти думаєш, що це не Христос, чи більше того, тобі огидно чи неприємно спілкуватися з цією людиною? Тоді подумаймо добре, в якому стані предстанемо ми перед Творцем з безчисленними нашими злодіяннями. У цьому світі існує багато тих, з кого варто брати приклад, щоб навчитися бачити в своєму ближньому потребуючого допомоги і не пройти повз.

Саме такі люди, які стараються хоча б чимось допомогти своєму ближньому, і зібралися на цьому семінарі по роботі з глухими. Глухі люди з вадами, які однозначно потребують допомоги в розумінні цього світу через перекладачів, яких сам Господь обирає і дарує їм талант. Люди, які допомагають бідним – це часто ті люди, які жертвують собою, своїм особистим життям чи іншими благами, аби побачити в своєму ближньому Христа, Який скаже нам або «Увійди в радість Господа твого», або «Відійди від мене, я незнаю тебе», – підсумував свої враження від семінару, отець Діонісій.

Фото: архідиякон Діонісій (ГАНГУР)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.