Стартував проект допомоги малозабезпеченим сім’ям Великоберезнянського району (+Фото)

З благословення Високопреосвященнішого Феодора, митрополита Мукачівського та Ужгородського, в період зимових та Різдвяних свят, прихожани Свято-Пантелеймонівського храму смт. Великий Березний реалізували проект допомоги малозабезпеченим сім’ям району.

Детальніше розповідає за благодійну справу настоятель зазначеного храму, відповідальний за роботу з сім’ями у Великоберезнянському благочинні, протоієрей Серафим Гичка:

– Часто буває так, що нам хочеться зробити якісь добрі справи, але для їх реалізації немає коштів чи відповідних можливостей. І ми говоримо собі: «от якби я мав гроші, машину чи ще щось подібне, я б обов’язково зробив це, а так, навіть починати не буду». Але таке відношення не завжди виправдовує себе. Адже ініціатива – це вже дуже великий початок для будь-якої справи, навіть якщо, на перший погляд, вона здається нездійсненною.

Ми знаємо, що Господь управляє всіма нашими справами і ситуаціями в нашому житті. Але по слову святих Отців: «Любов нав’язати неможливо», так і Господь, по своїй безмежній любові не втручається в нашу свободу, чекаючи завжди від нас «першого кроку», доброго наміру, хоча б стремління до чогось богоугодного. Пам’ятаючи і слова апостола Іакова, що «Віра без справ – мертва»(2:26), ми повинні намагатися проявляти свою «живу» віру, своїми «живими» справами. Як справами духовними – постом, сповіддю, молитвою, участю в святих Таїнствах, подоланням своїх гріхів та страстей, так і в повсякденному житті намагатися добрими справами, милосердям та жертовністю показувати свою віру.

Часто ми самі не усвідомлюємо, як важливо в житті навчитися проявляти ініціативу, спробувати щось почати, щось втілити в життя, незважаючи ні на які перепони. Щось таке, що повинне послужити не тільки нам і нашим інтересам, а в першу чергу іншим, тим ближнім, які завжди є поруч і потребують нашої турботи. Буває, що для нас «героями» стають люди «з плакатів чи бордів», бізнесмени чи політики, актори чи знаменитості, але для Бога «героями» є ті, хто готовий жертвувати собою, своїм часом, силами чи можливостями для добра інших, часто при цьому зостаючись непомітними для більшості. Серед таких «непомітних» людей є багато волонтерів, донорів, людей, які всиновлюють сиріт, допомагають бездомним, малозабезпеченим, хворим. Збирають кошти для порятунку життя, працюють над різними соціальними проектами, шукають гуманітарну допомогу і т.д., намагаючись полегшити комусь життя. Часто ці починання переростають у великі благодійні проекти і допомагають тисячам, але зазвичай починаються вони завжди з просто маленького наміру зробити комусь добро. І людина маючи цей намір, відкинувши спокуси лукавого, йде і втілює це в життя, в міру своїх сил і можливостей. А далі, Господь, переконавшись в стремлінні людини, допомагає їй, підключаючи свої «зв’язки», посилаючи потрібних людей і відповідні ситуації, створює чудеса, там, де не було нічого, окрім бажання послужити іншим.

Так повинні намагатися поступати і ми. Намагатися творити добрі діла і допомагати ближнім. Не дивлячись на відсутність грошей чи можливостей. Адже інколи навіть маленька допомога може комусь врятувати життя. Не боятися, і чекати коли хтось почне першим, а йти і творити що в наших, нехай і маленьких можливостях, а далі все вручати в руки Господні, а Він ніколи не залишить тих, хто має «живу» віру і готовий ділитися нею.

Малесеньким прикладом цього є і наш проект допомоги малозабезпеченим сім’ям Великоберезнянського району гуманітарними та комісійними речами для їх діток. Ми вже розповідали про те, що маючи відповідні домовленості з керівниками комісійних магазинів м. Мукачева отримуємо від них хороші та якісні речі для дітей та підлітків і абсолютно безкоштовно розповсюджуємо їх в нашому благочинні. Одним з перших місць, через які такі речі розповсюджуються, був і є Реабілітаційний центр для діток інвалідів та хворих на ДЦП, що функціонує на території Великоберезнянської лікарні. Ці речі розповсюджуються серед хворих діток з цілого району, які проходять там реабілітацію та відповідно серед їхніх сімей, братиків та сестричок. Також цими речами користувалися пацієнти пологового та дитячого відділення лікарні.

Наступним кроком була благодійна акція в якій ми, співпрацюючи з соціальними службами, готували пакунки з речами для малозабезпечених сімей, знаючи вік та стать їх діток, намагалися підібрати відповідні речі та розвозили їх по будинках, де такі сім’ї проживають.

Але, звичайно, важко підібрати речі, які підійдуть всім, тому, останнім часом, ми шукали приміщення в якому такі речі можна зберігати, сортувати і відповідно, де люди самі змогли б обрати, що їм потрібно. І Господь, як завжди, допоміг. Знайшлася людина, яка надала нам відповідне приміщення в с. Малий Березний та людина, яка згодилася займатися цією справою. Ще в кінці минулого року, до свята Миколая Чудотворця, знов таки з допомогою небайдужих людей, ми завезли велику кількість речей, особливо зимових, які послужили хорошим подарунком для діток. І в період зимових та різдвяних свят багато людей з усього Великоберезнянського району змогли скористатися цією можливістю і абсолютно безкоштовно вибрати для себе будь-яку кількість необхідних речей. Частина речей також була доставлена в Реабілітаційний центр.

Надалі це приміщення продовжує своє функціонування, так що в певні дні воно відкрите і будь-хто може підібрати речі. Ми будемо надалі поповнювати його речами як для діток, так і для дорослих. По можливості розкладати речі та сортувати їх, при необхідності відправляти в інші населені пункти. Наявність такого приміщення спрощує допомогу малозабезпеченим сім’ям та й дає можливість небайдужим людям звозити туди речі від свої діток, які знайдуть своє друге життя. А це вже справи милосердя, вони мають велике значення.

Так справа, яка колись розпочиналася з декількох пакетів речей, з Божою допомогою та трудами небайдужих людей, перетворилася в проект, який буде функціонувати і розвиватися надалі, даючи можливість допомагати ближнім і нужденним, творячи справи милосердя.

Висловлюємо щиру подяку Маринець Йолані, директору дитячого комісійного магазину «Веселка» в м. Мукачеві за активну допомогу та надані речі, а також всім, хто допомагає нам в цій справі.

Також закликаємо всіх, хто має бажання послужити Богу і людям, долучатися до проекту, по можливості, ділитися речами, які ще комусь можуть бути такими необхідними і ніколи не боятися творити добрі діла, адже «Блаженні милостиві, бо вони помилувані будуть». (Мф.5:7), – завершив коментар протоієрей Серафим Гичка (контактний тел.: +380500776326).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.