РІЗДВЯНИЙ МАРАФОН. Віряни Пантелеймонівського храму Великого Березного відвідали місцеву ЦРЛ та Реабілітаційний центр для діток хворих на ДЦП

Приємно починати нову розповідь словами: «Вже традиційно». Хоч ми їх чуємо досить часто, але не завжди вникаємо в їх суть, і не задумуємося наскільки вони важливі. Наскільки важливо в своєму житті дати початок певним традиціям, які будуть продовжуватися рік за роком, і можливо навіть після нашого життя.

В Євангелії Господа нашого Іісуса Христа, чітко сказано, що «по плодам їх, впізнають їх…» (Мф.7:16). Цікаво, що не по «трудам», а саме по «плодам». Оскільки трудитися можна багато, і ціле життя, а плодів так і не принести цими «трудами». А для Господа важливі не самі труди, а те, що вони принесуть, плоди які і будуть нашим вінцем і будуть найкращими свідками наших трудів. Інколи, навіть сама маленька справа, започаткована в нашій сім’ї, чи храмі, чи общині, чи роботі, може зібрати навколо себе сотні небайдужих сердець, долучити людей, які будуть її розвивати і втілювати в своєму житті, передавати з покоління в покоління, яка буде прикладом для наслідування і з Божою допомогою принесе великі плоди. І не потрібно чекати якихось особливих обставин.

Для того, щоб щось втілити в життя, потрібно діяти, і Господь, побачивши наші наміри і устремління обов’язково допоможе нам всім потрібним. Так часто буває, що одна людина може все своє життя чекати «момент» для свого «героїчного поступку» і так його і не дочекатися, а інша намагається в кожен свій звичайний «сірий» день внести щось світле і тепле, і тим самим приносить хоч і можливо не зразу помітні, але не менш героїчні плоди, які обов’язково залишать свій відбиток в душах інших.
Тож давайте не будемо чекати «правильного моменту і обставин», щоб почати творити добрі справи та започатковувати нові традиції. І не боятися, що в нас щось не вийде. А навпаки, намагатися створити щось не матеріальне, щось, що обов’язково продовжить своє життя після нас. Створити це в своїх сім’ях, серед друзів, серед людей, які нас поважають чи до нас прислуховуються, і з Божою допомогою це обов’язково принесе духовні плоди.

Отже, вже традиційно, з благословення Високопреосвященнішого Феодора, Митрополита Мукачівського та Ужгородського, вихованці Недільної школи та прихожани Свято-Пантелеймонівського храму в смт. Великий Березний відвідали Районну лікарню та Реабілітаційний центр для діток хворих на ДЦП, для того, щоб поздоровити їх з святом Різдва Христового.

Після Божественної літургії, на якій вихованці недільної школи колядували для всіх прихожан, ми відправилися в Лікарню. Відвідавши відділення реанімації, терапії, хірургії, звичайно дитяче відділення, роддом, адміністрацію та керівництво лікарні, реабілітаційний центр ми намагалися розвеселити хворих співаючи їм колядки. Знов таки, вже традиційно, помазували їх святим миром, дарували натільні хрестики та солодощі.

В такі моменти, коли в коридорах лікарні починають лунати дитячі голоси, прославляючи Христа, час ніби зупиняється. Стурбований персонал вже нікуди не поспішає, лікарі відривають погляди від історій хвороб і з всіх палат починають виходити, або виїжджати на інвалідних візочках хворі. А ті, хто не в силах це зробити, чекають, поки ми завітаємо до них. І незмінні сльози на очах… Сльози як і в лікарів, які розуміють, що без Бога і вони безсильні перемогти смерть, так і в пацієнтів, які зустрічаючи Різдво в лікарні переоцінюють своє життя. Взагалі цю атмосферу, радості і суму, посмішок і сліз, надії і розчарування, передати на «на папері» просто не можливо… Це потрібно відчути. Але в такі моменти розумієш наскільки духовний світ може бути поруч і як мало треба інколи, щоб зробити людину щасливою, відкрити її серце та подарувати Надію.

Дитячі колядки – це дійсно найкраща проповідь, яка з уст тих, якими повинні стати ми, щоб унаслідувати Царство Небесне, проникає набагато глибше ніж з Амвону…

Тож: «Хай Іісус мале дитя, Благословить Ваше життя, щоб Ви в мирі проживали і біди не знали».
Христос Рождається. Славімо Його!

Спеціально для https://m-church.org.ua,

протоієрей Серафим ГИЧКА,

настоятель Пантелеймонівського храму в смт. В. Березний

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.