УПЕРШЕ. На архівах Афону виявлено невідомий раніше оригінал листа святого Силуана Афонського на Закарпаття

На Афоні в архіві вдалося відшукати невідомий раніше оригінал листа святого Силуана Афонського (25.09.1866-24.09.1938) на Закарпаття від 16 квітня 1934 р., в якому він дає характеристику закарпатським ченцям та послушникам, які вступили до Пантелеймонівського монастиря на Афоні (бл. 40 осіб) в 1920-ті – 1930-ті роки. Саме ці молоді закарпатці згодом, в 1960-ті – 1970-ті рр., врятували Пантелеймонівський монастир на Афоні від остаточного занепаду. Про це повідомляє на своїй сторінці директор Міжнародного інституту афонської спадщини в Україні, Сергій Шумило.

Цей лист відомого афонського святого старця є важливим свідченням тісних зв’язків Закарпаття та Афону в ХХ ст. Цінне доповнення до книги, яку зараз готуємо на основі архівних джерел про закарпатців на Афоні, і презентація якої має відбутись в Ужгороді 6 листопада під час міжнародної конференції «Закарпаття та Афон: духовно-культурні зв’язки» (до 120-річчя від дня народження ієросхимонаха Аввакума (Вакарова).

Навожу тут вперше цитату з листа святого Силуана Афонського на Закарпаття від 16 квітня 1934 р.:

«У нас карпатские добре преуспевают и хорошо живут. Я за них много Бога благодарю, что Он нам их прислал славословить Господа. И когда они ко мне соберутся, я им и говорю: как вас любит Господь и привел на Святую Гору, где все дороги протоптаны молитвами святых и как любит Святой Афон Божия Матерь. Они только сидят и улыбаются, и на душе у них радостно и видно – благодать их Божия утешает».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.