В подяку справжньому пастирю: “Священича служба – покликання серця і душі”

29 вересня 1935 року народився один із найстарших священнослужителів древньої Мукачівської єпархії, благочинний Іршавського благочиння, настоятель Петро-Павлівського храму в селі Білки, протоієрей Георгій Чулей.

З нагоди дня народження про отця Георгія один з парафіян храму у своєму пості в мережі Михайло Нодьянош написав цікаву і глибоку статтю про свого наставника. Пропонуємо Вам її до уваги.

Митрофорний протоієрей, благочинний Іршавського благочиння, настоятель Білківського Петро- Павлівського православного храму о. Георгій Чулей – найавторитетніша людина не тільки в с. Білки, але й на всій Іршавщині. Священицькі обов’язки у селі виконує вже понад 50 років.

Спливають бурхливою рікою роки, кожен прожитий день був переповнений людськими болями та радощами, скорботами і печалями, і до всього того він має справу. Видно, Бог так дарує. Для всіх треба було знайти розраду, відволікти чи забрати душевні болі, розділити радощі і горе, з’єднати гіркий та солодкий калач із своїм вірником. Єдиним інструментом (чи кладом) для цього завжди залишалась переповнена добром його пастирська душа, в будь-яку хвилину здатна залишатися неосиротілою і пославненою, бо щедро все, що в ній примножилось молитвами, віддає вірникам. Немов із церковної чаші, із свого серця наливає освячене вино кріпості немічним, бідним, спустошеним духовно. І так – більшу частину із прожитих 80.

Народився о. Георгій Чулей 29 вересня 1935 року в селі Нанково, що на мальовничій Хустщині, у побожній православній сім’ї.

Усьому, чого домігся у житті, завдячує милим, турботливим батькам. З дитячих років відвідував храм Божий, прислуговував у ньому, сумлінно виконував обов’язки пономаря, читця, співця. Після початкової семирічної школи поступив на навчання в Хустський лісотехнічний технікум, який закінчив у 1954 році. Цього ж року їде на навчання у Волинську Духовну семінарію, яку стаціонарно закінчив у 1958 році по першому розряду.

Після закінчення Духовної семінарії в 1959 році одружується з Шутко Тетяною Юріївною (на превеликий жаль вже покійною), донькою священика. У тому ж році тодішнім Архієпископом Варлаамом був висвячений в сан ієрея у день Святої Пасхи в Ужгородському кафедральному соборі.
З 1959 по 1960 рр. назначений настоятелем храму в Богаревиці, а з 1960 по 1961 роки – настоятелем у Кушниці. Зарекомендував себе вмілим і талановитим душпастирем, справжнім лідером і наставником православних вірників.

У 1962 році він направляється на дуже престижний і відповідальний пост настоятеля Свято-Петро-Павлівського храму в село Білки Мукачівсько-Ужгородської єпархії, де він вірно служить людям до сьогодні.

Молодий настоятель, якого дуже скоро полюбили вірники громади, мав у них беззастережну підтримку.Та початок 60-х років минулого століття був не на користь священослужителів. Радянський Союз, під керівництвом Микити Хрущова, будував комунізм. Місця для релігії в ньому не було. Пішла нова хвиля закриття церков, Микита Сергійович публічно заявив, що чекає того моменту, коли він потисне руку останньому попу…

На місцях гоніння на релігію були ще гіршими. Тоді позносили всі придорожні хрести, а з діючих священників знущалися, хто як умів. Білківська придворно-партійна еліта не пасла задніх. о. Георгій Чулей став постійним негативним персонажем сільської стінгазети. Не було навіть мови, щоб могла працевлаштуватися дружина священника – матушка Тетяна Юрівна, – педагог з вищою освітою за фахом, хоча в Білках діяли середня, восьмирічна та п’ять початкових шкіл.

Але він все витерпів, вистраждав і разом із прихожанами доводив до нинішнього стану святий храм, а головне – не дозволяв, щоб у їх душах посіялося зерно сумніву. Часто повторював слова, сказані колись Ісусом Христом: «Не держіть зла на них, бо не відають, що творять».

Справжнім миротворцем проявив себе отець благочинний у часи, коли після легалізації греко-католицької церкви почалася боротьба за храми. Саме завдяки йому, та тодішньому лідеру греко-католиків о.Павлу Мадяру, в нашому районі вдалося уникнути серйозних конфліктів. Вони вдвох, разом із представниками влади, об’їздили всі проблемні села, зустрілися з вірниками обох конфесій. Після цього почалося будівництво. Минуло небагато часу, в районі появилося понад 20 нових православних та греко-католицьких церков. І ніяких конфліктів.

О. Георгій з 1986 року несе послух благочинного Іршавського благочиння, а також є постійним членом Єпархіальної Ради при Мукачівсько- Ужгородській єпархії.

Майже щодня, за допомогою до о.Георгія приїжджає багато вірників із наближених сіл, міст, інших областей. Несуть свої приховані душевні і моральні болі, надіючись на цілющу силу молитви, деколи й просто за розрадою. Він неодмінно допоможе.

Як благочинний Іршавського благочиння, він не полишає на самоті настоятелів інших церков району, особливо молодих. Вони завжди радо на нього чекають. І відповідно, користується незаперечним авторитетом і повагою з боку священослужителів та віруючого народу. Він добрий порадник, у всьому щирий, найбільше – у проповідях Слова Божого.

За сумлінне служіння Святій Православній церкві має усі церковні нагороди, серед яких і Патріарша Мітра, за заслуги перед Українською Православною церквою нагороджений Митрополичною Грамотою, орденом «2000 років Різдва Христового», орденом Преподобного Нестора літописця І-го ступення, Ювілейною медаллю «Харківський собор – 10 років», орденом Святого Рівноапостольського князя Володимира І-го ступення. Білківським сільським головою В.С. Зейканом нагороджений відзнакою «Почесний громадянин» с. Білки під №1.

У 2012 році, 22 квітня о. Георгій відзначав 50-річний ювілей служіння у Свято-Петро-Павлівському храмі, за що владика Феодор нагородив протоієрея Георгія Чулея правом служіння Божественної літургії з відкритими Царськими Вратами до молитви «Отче наш» у всіх монастирях та храмах Мукачівсько-Ужгородської єпархії, а також орденом Української Православної церкви преподобних Антонія і Феодосія Києво–Печерських І-го ступення.

Свідомо не беремося оцінювати пастирські труди о. Георгія Чулея, тим більше, що вони високо оцінені церковною владою, вірниками, священослужителями підпорядкованого йому благочиння. Знаю, що і нинішня влада вельми прихильно ставиться до поважного душпастиря, завжди прислухається до його авторитетної думки.

Та все ж, на закінчення, хочеться висловити велику повагу до цієї Людини – за тверду віру, вміння вести за собою людей, допомагати їм ставати багатшими духовно, ліпшими в побуті, мудрішими в сімейних взаєминах.

Я, від свого імені і всіх прихожан Свято-Петро-Павлівського храму села Білки хочу привітати Вас Всечесний отче з нагоди Вашого дня народження! Прийміть щирі вітання у знак великої поваги до Вас як духовного провідника, прикладу сподвижницької праці в ім’я служіння Богові. Нехай милосердний Господь допомагає Вам у всіх добрих справах, що Ви уже розпочали, а Святий Покровитель – апостол Павло посилає мудрість, терпіння, виваженість та духовну силу. Кланяємося низько Вам за ту повсякденну працю, яка переросла у великі здобутки, і бажаємо Вам доброго здоров’я, щастя в родинному житті і всіх земних благ. Хай Бог Вам допомагає втілювати в життя всі Ваші задуми.

Многая Вам і благая літа!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.