ЗАБОЛОТНЕ. В чернечій обителі молитовно вшанували ікону Божої Матері «Боянську»

25 вересня, в день віддання Різдва Пресвятої Богородиці та в день молитовної пам’яті ікони Пресвятої Богородиці «Боянська», Високопреосвященніший Феодор, митрополит Мукачівський і Ужгородський з архіпастирським візитом відвідав Свято-Георгієвський чоловічий монастирі в селі Заболотне, що на Іршавщині.

Архієрей разом з чернецтвом та духовенство єпархії звершив святкове богослужіння. Свого архіпастиря зустрічав намісник обителі – архімандрит Серафим (Вереш).

За літургією була піднесена сугуба молитва за мир в Україні. По завершенні богослужіння було звершено молебень, після якого архіпастир звернувся до всіх присутніх зі словами проповіді.

В кінці архіпастир привітав також намісника, прихожан та гостей з престольним святом.

У свою чергу намісник архімандрит Серафим подякував Владиці за архіпастирський візит до монастиря.

Насамкінець архієрей призвав на всіх Боже благословення.

З історії прославлення чудотворного образу: Чудотворний образ Боянської Божої Матері був написаний в 1991 році для місцевого ряду іконостасу оновлюваного після 30-річного запустіння храму Різдва Богородиці села Бояни Чернівецької області, яка з 1961 року служила сховищем для добрив. Перше чудо, яке полягало з появою сліз на іконі, було зафіксовано 18 грудня 1993 після закінчення богослужіння. Безліч чудес, які відбувалися від ікони, в тому числі зцілень від раку, були детально вивчені і представлені до Синодальної комісії. 4 жовтня 1994 року на засіданні Священного Синоду Української Православної ікона була визнана чудотворною і отримала назву Боянської за місцем, де явила свої чудеса. 28 грудня 1999 року при церкві на честь Різдва Богородиці був заснований жіночий монастир Боянської ікони Божої Матері. Ікона прикрашена срібним окладом, який був виготовлений в 1994 році. З 1995 року за день до свята ікони, 24 вересня, до неї організовується щорічний хресний хід від Чернівців в село Бояни, відстань близько 17 кілометрів, традиційно очолюваний правлячим архієреєм. До 2003 року у Боянської ікони побувало більше 2 мільйонів паломників, в тому числі з Єрусалиму, Греції, Румунії, Росії, Польщі та Туреччини. Боянська ікона періодично вивозиться для поклоніння в різні храми України. Акафіст іконі складено румунською і церковнослов’янською мовами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.